Randi og Kelly: Espersen overdriver

Grønlands økonomiske politik og ønske om selvstændighed hænger ikke sammen, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen. Hos et par politikere her i landet er der delte meninger om den udtalelse.
01. december 2016 14:29

I et debatindlæg i Jyllandsposten skriver Søren Espersen blandt andet om grønlandske politikeres ønske om selvstændighed ikke hænger sammen med, at de samtidig vedtager en finanslov med et væld af udgifter. Han skriver blandt andet - at Grønland er ufinansieret. Og at landet ikke kan klare sig selv. 

Hos Demokraterne er de delvis enige i, at den nuværende økonomiske politik ikke er den bedste vej til selvstændighed, siger formand Randi Vestergaard Evaldsen.

LÆS OGSÅ Hvor længe skal vi finansiere grønlandske politikeres drømmerier?

- Det hænger simpelthen ikke sammen, vores økonomi og selvstændighedsdrømmene, så det kan jeg kun give ham ret i. Men jeg tror, at Demokraterne er mere realistiske end Søren Espersen er. Vi tror på, at vi nok skal blive økonomisk selvstændige og selvbårne på et tidspunkt, siger hun.

Men Kelly Berthelsen fra IA er ikke enig i, at landets udgifter er uforeneligt med selvstændighed, snarere tværtimod. Han peger på, at blandt andet socialområdet skal løftes for at forbedre arbejdsstyrken og komme tættere på selvstændighed. Og det er nødvendige udgifter.

LÆS OGSÅ Danmark skal støtte ønsket om selvstændighed

- Det er ikke værdigt for et land, at være afhængig af et andet land, derfor skal vi finde vejen frem til økonomisk uafhængig og derfor skal vi at afholde de nødvendige udgifter nu, ellers er det for sent, siger han.

I sit debatindlæg langer Søren Espersen også ud efter de danske politikere og stiller spørgsmålstegn ved om Danmark bør lave investeringer i Arktis og Grønland, når landet arbejder for selvstændighed.