Erik Jensen er taget på juleferie: Intet nyt indtil næste år

Siumuts nye hovedbestyrelse har endnu ikke taget stilling til, hvad linjen skal være i forhold til formandsposten i Naalakkersuisut. Nu er den nye partiformand taget på juleferie.
- Der vil komme en klar udmelding i det nye år, siger Erik Jensen. Foto © : KNR / Malik Brøns
03. december 2020 14:25

Der er endnu ikke kommet en afklaring på, hvorvidt Siumut mener, at Kim Kielsen skal fortsætte som formand for Naalakkersuisut. Og det skal man heller ikke forvente i år.

På partigangene i Inatsartut er der nemlig ved at være tomt. Efterårssamlingen er slut, og det samme er Siumuts landsmøde.

Den nye formand for partiet, Erik Jensen, er taget hjem til Sisimiut. Det er nemlig tid til at holde juleferie, siger han.

- Der vil komme en klar udmelding i det nye år.

- Vi regner med, at vi i hovedbestyrelsen kan fortsætte med arbejdet efter det nye år. Der er endnu ikke blevet truffet beslutninger, og der er mange ting, der skal på plads, siger Erik Jensen til KNR.

LÆS OGSÅ Ny formand i Siumut - men støttepartier vil bevare koalitionsaftale

Erik Jensen valgte at forlænge sit ophold i Nuuk. Egentlig ville han være rejst hjem til Sisimiut tirsdag, "nogle vigtige møder i hovedbestyrelsen" betød dog, at han blev længere. Men han tog altså hjem til Sisimiut i dag torsdag.

Også resten af hovedbestyrelsen er taget på juleferie.

Der var ellers holdt flere møder mellem hovedbestyrelsen og Erik Jensen efter landsmødet sluttede i søndags. Erik Jensen vil dog ikke komme ind på, hvad der er blevet snakket om til møderne, eller hvad der er kommet ud af møderne, da KNR møder ham torsdag formiddag. 

Hovedbestyrelsen har også orienteret Siumuts Inatsisartut-gruppe om, at der ikke kommer til at ske mere resten af året.

Forsker vurderer: tre mulige scenarier

Det er en uholdbar situation, at Erik Jensen er formand for Siumut, mens Kim Kielsen er formand for Naalakkersuisut.

Sådan lød vurderingen fra samfundsforsker ved Ilisimatusarfik Rasmus Leander Nielsen mandag, dagen efter formandsskiftet i Siumut, der væltede Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Erik Jensen forventer ikke et valg

Rasmus Leander kommer med tre mulige scenarier: Kim Kielsen kan vælge at trække sig som formand for Naalakkersuisut og stille og roligt overgive posten til Erik Jensen. I så fald skal Erik Jensen sørge for at have opbakning fra støttepartierne.

Han kan også vælge at blive siddende som formand for Naalakkersuisut. Og så kan han vælge at udskrive et valg.

Møde med Kielsen

Det er dog ikke noget, Erik Jensen forventer, bliver nødvendigt: 

- Jeg må indrømme, at jeg ikke regner med, det bliver nødvendigt at udskrive valg. Vi må forvente, at der bliver fundet en god og fornuftig løsning, sagde han til Qanorooq mandag aften.

Både Erik Jensen og Kim Kielsen har sagt, at de vil lytte til den nye hovedbestyrelse i Siumut, da det er den, der fører retningen for partiet.

Den nye formand for Siumut understreger dog, at der ikke er nogle problemer mellem ham og den tidligere formand.

- Jeg har selvfølgelig ingen problemer med Kim, og det samme gælder vores medlemmer af Inatsisatut, borgmestrene, lokalafdelingerne og de andre partier. Men lad os se de nærmeste dage, hvordan de forskellige drøftelser udvikler sig, sagde Erik Jensen mandag.