Erik Jensen beklager forløb om Qarsoq og Minik Høegh-Dam

Siumut-formanden vil se partiets procedurer gennem for at sikre, at Siumut ikke igen havner i en situation, hvor valgte kandidater må vrages.
- Jeg beklager, at vi er nået hertil, siger Siumut-formand Erik Jensen. Foto © : KNR
23. april 2021 17:19

To af Siumuts største stemmeslugere, brødrene Minik og Qarsoq Høegh-Dam, når aldrig at levere for de vælgere, som stemte dem ind ved kommunalvalget og Inatsisartutvalget 6. april.

Minik Høegh-Dam, blev for præcis en uge smidt ud af Siumut. Han var kommende borgmester i Avannaata Kommunia, men en sag om muligt hashsalg fik partitoppen til at ekskludere ham. 

Og i dag trak Qarsoq Høegh-Dam sig fra Inatsisartut, før han nåede at få anorakken på. Han forventede nemlig, at et flertal i Inatsisartut ikke vil erklære ham egnet til at være i parlamentet på grund af en sag, der også handlede om hash.

Det er en meget beklagelig situation, understreger Erik Jensen, der er formand for Siumut. Han mener dog ikke, at partiet har gjort noget forkert, fordi alle procedurer i partiet er blevet fulgt.

- Jeg beklager, at vi er nået hertil. Det viser, at der er behov for, at vi gennemgår vores procedurer for at se, om der er noget, vi skal ændre på. Det er vi ved at undersøge lige nu, siger han.

Nultolerance overfor stoffer

- Den her type sager er desværre ikke noget nyt, og vi bærer alle et ansvar. Vi har jo set tidligere sager, hvor folkevalgte efterfølgende er blevet smidt ud, uddyber han.

LÆS OGSÅ Qarsoq Høegh-Dam trækker sig fra Inatsisartut

Partiformanden kan ikke på nuværende tidspunkt pege på, hvad det præcist er, de er ved at genoverveje i procedurerne.

Hvad vil du sige til folk, der måske mistænker Siumut for bevidst at lade dem stille op for at få flest mulige stemmer, selvom de risikerede at blive smidt ud efter valget?

- Vi har nultolerance overfor euforiserende stoffer. Det vil jeg igen gerne understrege. Vi har også nultolerance overfor vold, og enhver form for misbrug af børn og unge, svarer han.

Siumuts nultolerancepolitik overfor euforiserende stoffer er ikke en del af partiets vedtægter.

Plads til mønsterbrydere

Det er en uskreven regel, og der er ikke specificerede grænser for, hvad man vil acceptere. Erik Jensen forklarer, at partiet vurderer det fra sag til sag, fordi der eksempelvis skal være plads til mønsterbrydere.

Qarsoq Høegh-Dam fik 796 stemmer til valget og blev i Siumut kun overgået af Aslak Vilhem-Jensen, Erik Jensen og Kim Kielsen.

Minik Høegh-Dam fik 406 personlige stemmer.