Hotel Ivaana i Paamiut er blandt dem, som har ansat udenlands arbejdskraft. Foto: Privat

Erhvervsdrivende: Vi er dybt afhængige af udenlandsk arbejdskraft

Hotel Ivaana i Paamiut og Café Pascucci i Nuuk mener ikke, at de kan klare sig uden udenlandsk arbejdskraft. De lokale er ikke stabile nok og søger ikke stillingerne, lyder det.

- Når jeg tænker tilbage, så vil vi have været en meget usikkerhed virksomhed uden dem. Deres stabilitet har holdt virksomheden som stolper.

Sådan siger hotelparret Ortooraq Møller og Marie Johansen Møller, der i 2000 åbnede Hotel Ivaana i Paamiut. Dengang regnede de med, at hotellet kunne drives med hjælp fra lokale, men virkeligheden var en anden.

Det viste sig nemlig at være svært af klare sig med udelukkende lokale hænder.

- Vi havde problemer med stabil arbejdskraft i starten. Især i lønningsdagene var det svært, siger Ortooraq Møller.

Løsningen blev i stedet et thailandsk ægtepar.

- Vi har haft dem ansat siden 2014. Lige netop i aften (red. tirsdag 15. november) tager de afsted sydpå. De har været meget stabile og elskværdige. Mennesker vi kan stole på, lyder det fra hotelejeren.

Aldrig har der været så mange udlændinge i Grønland

Det er ikke kun Hotel Ivaana, der gør brug af udlændige for at finde kvalificeret arbejdskraft.

De seneste tal fra Grønlands Statistik viser, at der kun er 1.063 arbejdssøgende herhjemme. Det kan være en af forklaringerne på, at der lige nu er rekordmange mange personer i Grønland, som ikke er statsborgere i rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Rekordmange udlændinge i Grønland

Helt præcist er der 1.860 udlændinge i Grønland, hvoraf flertallet kommer fra asiatiske lande, ligesom det thailandske par, der har haft arbejde på Hotel Ivaana.

Hello! Can I help you?

Tager man fra Paamiut mod nord, kommer man til Nuuk, hvor caféen Pascucci ligger i det ene hjørne af Nuuk Centeret.

Caféen er ejet af Krissie og Michael Winberg. De har også oplevet, at det kan være svært at finde lokale, som vil tage et arbejde i caféen.

- Vi har haft en intension om, at den skal være drevet med lokal arbejdskraft, men det har vist sig at være rigtig, rigtigt svært. De seneste år har vi ingen lokale ansøgere overhovedet! Vi søger og søger og søger, men vi kan bare ikke få nogen, siger Krissie Winberg.

I dag er store dele af personalet hos Pascucci udlændinge. Derfor er arbejdssproget engelsk, og kunderne må acceptere at bestille deres mad og drikke på engelsk, hvis de skal betjenes.

- Vi vil helst servicere vores kunder på eget sprog, men det kan ikke lade sig gøre. Der er ingen ansøgere. Hvis vi vil køre vores café, så er vi nødt til at hente hjælp udefra, siger Krissie Winberg.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl