Erfaren psykolog udgiver selvhjælpskort på grønlandsk
Havoverfladen glimter i Godthåbsfjorden på den solrige augustdag, og tæt på stranden ved den gamle kirkegård i Nuuk møder jeg psykolog Inuk L. Bourup Bang, som ofte går lange ture langs vandet tæt på sin praksis.
Naturens påvirkning på krop og sind er evigt nærværende i hendes virke som psykolog og traumeterapeut, og i flere år har hun gået med en uforløst idé, der nu er blevet en realitet: Selvhjælpskortene “Makittakkat Tussaatit”.
Inuk L. Bourup Bang mener nemlig, at der findes mange fine selvhjælpskort, men at der har manglet en version på grønlandsk, hvor brugeren kan blive mødt på sit modersmål.
- Det er vigtigt for mig, at den måde, jeg som grønlænder tænker på, kan blive afspejlet (i kortene, red.). Vi er tæt på naturen og har et særligt billedsprog, og jeg håber, at mine landsmænd vil få gavn og glæde af de her kort.
Stærkt samarbejde med grønlandske fagfolk
“Makittakkat Tussaatit” består af 30 illustrerede kort, som kan trækkes efter behov. Formålet er at komme mere i balance og opnå bedre følelsesmæssig kontakt til sig selv i svære perioder.
- I første omgang er min målgruppe kalaallit (grønlændere, red.), for vi er i Grønland. Jeg er grønlænder. Derfor er det mig meget nærliggende at lave noget på mit eget sprog i samarbejde med andre grønlandske fagfolk.
Inuk L. nævner forlaget Arctic Media, forfatter Sørine Steenholdt og kunstner Ivínguak’ Stork Høegh, som hver især har bidraget til, at kortene nu kan findes på hylderne i boghandlen Atuagkat i Nuuk. Og som forhåbentlig fremover vil hjælpe mange mennesker.
- Det kan være, man har tunge tanker, er nedtrykt eller har brug for noget energi. Her er mine kort gode til, at man kan blive mødt, selv om man er alene, forklarer hun.
Havets helende effekt
Med bølgeskvulp i baggrunden tager Inuk L. Bourup Bang plads på en sten og udvælger et kort, der har en særlig betydning for hende – og hvor netop stranden udgør den perfekte kulisse for oplæsningen.
- Jeg forestiller mig, at når jeg trækker vejret indad, er det ligesom, at bølgernes møde med landet renser min krop. Når jeg udånder igen, tager havet alt med, som jeg ikke har brug for. Alt det ubehagelige, som jeg har lyst til at give slip på, oplæser hun og misser med øjnene mod solen.
Hvis overskuddet ikke er til en vandretur langs vandet, byder kortene også på øvelser, der blot kræver, at man mærker sin krop. Det kan være ved at forestille sig scenarier, men også ved at gøre noget fysisk.
- Hvis man oplever uro i kroppen, kan man f.eks. placere sin ene hånd på hjertet og den anden på maven, og så bare sidde og mærke varmen og tyngden fra hænderne. Det vil give ro, så man kan handle mere hensigtsmæssigt i svære situationer.
Et resultat af livserfaringer og faglighed
Inuk L. Bourup Bangs selvhjælpskort er et resultat af personlige erfaringer, hun har gjort sig gennem livet – tilsat en mængde faglig ballast med f.eks. meditation og mindfulness.
Med alderen tænker hun tilbage på, da hun som barn lå og lyttede til regndråber mod teltdugen på campingture og mange andre oplevelser i naturen.
- Selv om jeg arbejder med mennesker til daglig, er jeg jo også et menneske. Jeg har brug for at finde ro og balance, og det gør jeg især ved at bruge naturen rigtig meget.
Hvad sker der, hvis du kommer for langt væk fra naturen?
- Jeg bliver frustreret. Jeg tror, det kendetegner mange grønlændere, at hvis man er et sted, hvor man ikke kan se havet, så bliver det lidt klaustrofobisk.