Olsvig: Enoksen skal huske at være formand for alle

Det vækker harme hos oppositionens største parti, Inuit Ataqatigiit, at Hans Enoksen vil gøre op med kravet om, at forslag, der skal optages på dagsordenen i Inatsisartut, skal afleveres på dansk og grønlandsk.
Skrevet af Kenneth Elkjær
24. maj 2018 13:41

Hans Enoksens måde at forvalte sin nye post som formand for Inatsisartut vækker skarp kritik fra Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig.

- Grønland, vores land, har brug for alle kræfter. Opdelingen af vores befolkning på baggrund af sprog må stoppe. Og det skal netop Formanden for Inatsisartut, som besidder landets højeste embede, stå i spidsen for, skriver hun i en udtalelse.

LÆS OGSÅ Enoksen ønsker opgør med dansk i Inatsisartut

Partiformanden anerkender samtidig, at der kan være udfordringer forbundet med, at forslag der skal på dagsordenen i Inatsisartut skal afleveres på både grønlandsk og dansk.

Men det mener hun, der kan findes en simpel løsning på. Sara Olsvig mener, at det - ligesom tidligere - skal være muligt for partierne at aflevere tekster til Inatsisartuts Bureau, som så oversætter materialet.

LÆS OGSÅ Hans Enoksen bliver formand for Inatsisartut

Olsvig påpeger, at det samtidig skal betyde, at et parti bliver trukket i partistøtte, hvis de vælger den løsning, da en del af partistøtten bliver givet til netop oversættelsesarbejde.

Til sidst afleverer hun en opsang til Hans Enoksen, som fornylig kunne sætte sig i formandsstolen i Inatsisartut:

- Den fornemste opgave for formanden er at sikre, at alle på lige fod kan deltage i landets vigtigste demokratiske forsamling, uanset sprog. Vi forventer, at Formanden for Inatsisartut med det samme uddyber sin udtalelse og gør det klokkeklart, at Inatsisartut er for alle, udtaler Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit.