Enoksen indkalder til kammeratlig samtale

Grønland bliver ikke drevet af neokolonialister, siger formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen, der i går indkaldte sin partifælle, Per Rosing-Petersen til en kammeratlig samtale.
Foto © : KNR
14. april 2016 05:24

Anledningen er Per Rosing-Petersens bemærkninger i tirsdags i Inatsisartut til et forslag fra Naalakkersuisut, som ønsker at fremme iværksætteri i Grønland.

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq fremhævede i debatten Israel for at have gode erfaringer med særlige iværksætterprogrammer.

Men Per Rosing-Petersen fandt det overraskende, at netop Israel blev fremhævet som foregangsland.

Læs også Per Rosing-Petersen sammenligner grønlandske forhold med apartheid

Apartheidstyre i Grønland

Det satte en række tankeforbindelser i gang hos Per Rosing-Petersen, som endte med at sammenligne forholdene i dagens Grønland med det tidligere apartheidstyre i Sydafrika:

- Hvis vi kan være kritiske overfor Apartheid i Sydafrika, men ikke erkende forholdene her, så kan vi ikke komme videre. Og heri ligger formentlig vores største problem, sagde Per Rosing-Petersen fra talerstolen i Inatsisartut.

Og fortsatte:

- Vi er modstandere af neokolonialisme.

Skoleret hos Enoksen

Men det blev for meget for partiformand HansEnoksen, der i går tog afstand fra sin ordfører og indkaldte ham til en kammeratlig samtale:

- Vi har irettesat ham grundigt. Og jeg håber han tager det til efterretning. For ellers går han over stregen for, hvad jeg vil tolerere som formand for partiet, siger Hans Enoksen, som erklærer sig fuldstændig uenig i, at Grønland kan sammenlignes med det tidligere apartheidstyre.

Per Rosing-Petersens udtalelser i tirsdags får altså ingen konsekvenser for ham her og nu.

- Men det er ikke betryggende udtalelser, han er kommet med, og partiet kan ikke acceptere dem, understreger Hans Enoksen:

- Vi er meget kritiske over for det, vi accepterer det ikke.