Enigt canadisk parlament: Oprindelige folks børn blev udsat for kulturelt folkedrab

Det canadiske parlament accepterede enstemmigt et forslag om at anerkende, at det, der skete med oprindelige folks børn på kostskolerne, var et kulturelt folkedrab.
Omkring 150.000 Inuit, First Nations og Métis børn blev tvangsfjernet fra deres familier og placeret på kostskoler hvor de skulle lære at tale og opføre sig som hvide folk. Foto © : Ansgar Walk, via Wikimedia Commons
30. oktober 2022 18:28
Versionist Jaaku Lyberth

Parlamentsmedlem, Leah Gazan, fremlagde i sidste uge et forslag i parlamentet om, at det er kulturelt folkedrab, det der skete med Inuit, First Nations og Métis på kostskolerne mellem 1880-1996.

Forslaget blev torsdag d. 28. oktober vedtaget enstemmigt af alle i parlamentet.

Hvad er et kulturelt folkedrab? Det betyder at en stat eller regering bevist prøver at udslette et andet folks kultur og sprog

Omkring 150.000 Inuit, First Nations og Métis børn blev tvangsfjernet fra deres familier og placeret på kostskoler hvor de skulle lære at tale og opføre sig som hvide folk. Kostskolerne var administreret af den canadiske regering og forskellige kristne trossamfund.

Ofte blev børnene mishandlet, fysisk, seksuelt eller mentalt. De blev meget hårdt straffet hvis de talte deres egne oprindelige sprog. Mange tusinde af dem døde eller kom aldrig hjem til deres familier igen.

LÆS OGSÅ: Paven kalder handlinger mod Canadas oprindelige folk for et ’kulturelt folkedrab’

Sidste juli kom Paven til Canada for at sige undskyld til nulevende Inuit, First Nations og Métis. På vejen hjem til Rom udtalte Paven at det havde været et kulturelt folkedrab hvad der skete med børnene.

FN definerer folkedrab som udryddelse af etniske grupper eller racer ved at dræbe dem, eller udsætte dem for tilstande der kan ødelægge dem mentalt eller fysisk. Det kan også betyde at man tager børn fra en gruppe og tvangsflytter dem til en anden. Alt sammen noget der skete med børnene på kostskolerne i et forsøg på at assimilere dem, at gøre dem til hvide mennesker.

Det parlamentsmedlem Leah Gazan fremlagde var et såkaldt forslag, det skal nu sendes videre i systemet for at blive til lov.