Enhedslisten: Regeringen ser stort på at inddrage Grønland og Færøerne 

Det er pinligt, når regeringen ikke inviterer de grønlandske og færøske medlemmer af Folketinget med til forhandlinger om oprustning i Arktis, mener ordfører.
For nylig afsatte den danske regering 1,5 milliarder kroner til en forsvarsaftale om oprustning i Arktis. Foto © : Scanpix
26. februar 2021 04:40

For nylig afsatte den danske regering 1,5 milliarder kroner til en forsvarsaftale om oprustning i Arktis.

Der skal blandt andet laves en ny forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq, og der skal købes nye droner. 

Forhandlingerne forud for aftalen blev holdt i en meget lukket forligskreds i Folketinget, hvor kun udenrigsministre fra Grønland og Færøerne blev inddraget.

Men spørger man Enhedslistens Christian Juhl, der er ordfører for Nordisk Råd, Arktis, Grønland og Færøerne, er forløbet "pinligt". 

LÆS OGSÅ Air Greenland kan ikke levere superdroner - men vil stadig gerne være med til at overvåge Arktis

Det er "pinligt", at regeringen ikke har inviteret de fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget med, når det handler om oprustning i Arktis, skriver han i et debattindlæg på mediet Altinget Arktis

Han påpeger, at Grønlands parlament - altså Inatsisartut - heller ikke er blevet hørt. 

- Vi har ellers den uskrevne regel i Folketinget, at vi ikke gennemfører beslutninger, der omfatter Grønland og Færøerne, før de har haft mulighed for selv at drøfte sagen i deres lokale parlamenter. Den regel ser regering og folketingsflertallet stort på, skriver ordføreren.

Både Pele Broberg fra Naleraq og Aleqa Hammond fra NQ har også tidligere over for KNR påpeget, at Grønland ikke er blevet inddraget nok i forhandlingerne. 

LÆS OGSÅ Politikere: Inatsisartut har ikke set forsvarsaftale

Den danske regering har ved flere lejligheder garanteret, at de grønlandske politikere bliver inddraget i sager, der angår Grønland. 

Men både Aleqa Hammond og Pele Broberg synes, at Grønland langt fra er inviteret nok ind i varmen. 

- Det ser igen ud til at blive ved de gode intentioner. Det, som kommer til at gælde i Grønland, bliver udarbejdet i Danmark. Så vi er lidt kede af, at mønstret gentager sig, men vi er desværre ikke overraskede, sagde Pele Broberg. 

Af den nye forsvarsaftale fremgår det, at den er indgået i koordination med Naalakkersuisut og Landsstyret på Færøerne og efter drøftelser med USA. 

Den træder dog først i kraft, når ’færøske og grønlandske myndigheder’ har godkendt indholdet, står der i aftalen.