Endnu en bjørn er spottet - og nu vil lokalpolitiker have kvoten hævet

Der må skydes fire bjørne om året i Sydgrønland. Og det er slet ikke nok, mener Siumuts Anders Olsen.
Denne unge hanbjørn blev fanget 27. februar. Siden har endnu en bjørn løbet rundt på storisen udenfor Qaqortoq. Foto © : KNR
20. marts 2024 15:45

På tre uger er der observeret to isbjørne ved Qaqortoq. Tirsdag 27. februar trissede en bjørn rundt inde i byen, inden den blev skudt. I tirsdags blev der igen observeret en på storisen kort fra byen. Den stak dog af og løb over på den anden side af fjorden.

Billedet er taget fra forsyningsskibet Arpaarti Arctica

 

Men nu har Anders Olsen fra Siumut fået nok. Der må nemlig kun skydes fire bjørne om året i Sydgrønland – og det er slet ikke nok, mener politikeren.

- Jeg mener, at kvoten på isbjørne må sættes op, da kvoten på fire allerede er brugt op, siger han og fortsætter: 

- Den skal være på flere end fire. Den kan fordobles eller være på 10 eller 12. Hvis isbjørnekvoten for Sydgrønland er på det antal, vil den udgøre en stor fordel for dem, som erhverver sig som fangere og deres familier.

Kvoten på fire bjørne gælder i hele Kommune Kujalleq – altså både i Nanortalik, Qaqortoq, Narsaq og bygder.

Hvornår må man skyde en isbjørn?

I marts 2023 ændrede naalakkersuisut bekendtgørelsen om fangst og beskyttelse af isbjørne.

I den nye bekendtgørelse fremgår det, at man ikke længere skal indhente tilladelse fra Departement for Fiskeri og Fangst til aflivning af problembjørne.

Problembjørne er isbjørne, der gentagne gange til trods for, at de tidligere er jaget bort, vender tilbage til beboede områder.

Det er tilføjet, at isbjørne, der vurderes som problemisbjørne og kan aflives af erhvervsfangere med gyldig licens, tilfalder den pågældende erhvervsfanger.

Derudover er det altid tilladt at aflive en isbjørn i nødret eller nødværge, hvis det er nødvendigt, eller et eller flere menneskeliv er i fare.

Kilde: Naalakkersuisut.

Anders Olsen er ikke kun lokalpolitiker i Kommune Kujalleq. Han sidder også i Inatsisartut. Og det er landspolitikerne, der skal tage stilling til, om kvoten skal være større. Og det håber borgmester Stine Egede (IA), at landspolitikerne vil være lydhør overfor.

- Vi vil vente spændt på en reaktion fra naalakkersuissut, siger hun.

KNR forsøger at få en kommentar fra Kim Kielsen, der er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst.

Isbjørnekvoter

Den samlede isbjørnekvote i Grønland er på 156.

Øst- og Sydgrønland har en kvote på 64. Den er fordelt sådan her:

Ittoqqortoormiit: 35

Tasiilaq: 25

Nanortalik, Qaqortoq, Narsaq og bygder: 4