Julemærket snart fortid: En tradition, der har udlevet sig selv

Årets grønlandske julemærke bliver det sidste. Overskuddet er gået fra millioner til få tusinde kroner, derfor kan julemærket ikke længere overleve.
09. oktober 2023 15:30

En kulturinstitution drejer nøglen om.

Når Grønlands Julemærkefond 25. oktober løfter sløret for sit 50. julemærke, bliver det ikke kun en markering af et jubilæum. Det bliver også sidste gang, at folkene bag det traditionsrige mærke laver et julemærke.

Efter et halvt århundrede har Grønlands Julemærkefond nemlig valgt at stoppe.

Hvad er et julemærke

Julemærker er en tradition, der stammer fra Danmark, hvor de første gang blev udsendt i 1904. Hvert år udgives et nyt, dekorativt mærke, der kan købes og sættes på et julekort, som sendes til familie og venner.

Julemærker skal ikke forveksles med frimærker. De repræsenterer nemlig ingen værdi, udover at være flotte.

Sidste år kostede et ark med julemærker 75 kroner. Overskuddet går primært til grønlandsk kunst og kultur, men også sociale formål. Man har blandt andet skænket talerstolen til Katuaq og købt kunst og udsmykning til Inatsisartut og andre offentlige bygninger i Grønland.

H.K.H. Kronprins Frederik har siden 2009 været protektor for Grønlands Julemærkefond.

 

- Julemærket bliver solgt mindre og mindre, desværre. Vi har prøvet at lancere et elektronisk julemærke, men det er ikke slået igennem. Vi synes, at 50 år er et fint punktum, siger Helena Jensen, formand for julemærkefonden.

Det var en kæmpe succes

Det hele startede i 1974. Helena Jensen fremhæver det allerførste julemærke som en kæmpe succes. Dengang var overskuddet et større millionbeløb, som efterfølgende blev doneret til grønlandsk kunst og kulturliv.

- Der var stor interesse, da det begyndte. Jens Rosings tegning med renkalven, Nordstjernen, Karlsvognen og rypen slog igennem. Alt blev udsolgt. Man blev endda nødt til at genoptrykke dem, siger Helena Jensen.

Foto © : Grønlands Julemærkefond.

Men de fede tider er forbi. Overskuddet fra sidste års salg var på små hundredetusind kroner. Da alle udgifter var dækket, var der derfor kun et meget lille beløb tilbage, som gik til kulturen.

Når Helena Jensen ser tilbage, er der heldigvis mange gode minder og smukke julemærker, som dukker op i erindringen.

- Jeg husker især dronningens julemærke fra 1983, som hed ”Lys i mørket”. Det var populært og blev hurtigt udsolgt. Der har gennem årene også været mange dygtige grønlandske kunstnere, som har tegnet julemærket blandet andet Aka Høegh og Miki Jacobsen.

I 1989 stod Thue Christiansen bag julemærket. På tegningen ser man Erfalasorput, som også er designet af Thue Christiansen. Foto © : Grønlands Julemærkefond

Julemærket på museum

Grønlands Julemærkefond vil lukke ned i løbet af næste år og afvikle deres sidste aktiver. Der er blandt andet et hus, som skal sælges. Her vil overskuddet også blive doneret til gode formål.

Derudover arbejder man for, at de 50 originaler til julemærkerne ikke går i glemmebogen.

De er jo blevet en del af den grønlandske kulturarv.

- Vi ved ikke helt, hvad der skal ske med originalerne, men vi vil prøve at forære dem til et museum. Det kan være enten nationalarkivet eller det kommende nationalgalleri. Vi har ikke en aftale endnu, siger Helena Jensen.

Det vil stadig være muligt at købe julemærker på Grønlands Julemærkefonds hjemmeside.