En stor forkæmper for menneskerettigheder er død

Lærer og journalist Henriette Rasmussen, der gennem en lang årrække også var politisk aktiv, er fredag afgået ved døden efter længere tids sygdom. Det skriver familien i en meddelelse til KNR
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Mads Lynge
05. marts 2017 15:32

I sin ungdom i 1970'erne begyndte Henriette Rasmussen med at arbejde for kvindernes rettigheder, blandt andet gennem ungdomsafdelingen af IA - Inuusuttut Ataqatigiit - og optrådte i den sammenhæng flere gange i den grønlandske kvindebevægelse Kiluts blad af samme navn.

I 1983 blev hun som den første IA'er valgt ind i kommunalbestyrelsen i den daværende Nuuk Kommune, og blev senere også det første kvindelige medlem af Landstinget for Inuit Ataqatigiit.

LÆS OGSÅ Henriette Rasmussen bekymret for litteraturen

Kæmpede for oprindelige folk

Efterfølgende var hun fra 1991 til 1995 landsstyremedlem for sociale anliggender, før hun i 1996 flyttede til Geneve, hvor hun i fire år arbejdede som konsulent for den internationale arbejdsorganisation, hvor hun blandt andet kæmpede for oprindelige folks rettigheder.

Gennem sit arbejde for ILO banede hun også vejren for, at andre grønlændere kunne gøre international karriere.

Hun blev derefter landsstyremedlem for kultur, og var også i en periode direktør for forlaget Atuakkiorfik.

LÆS OGSÅ Henriette Rasmussen åbner H.C. Andersen-udstilling

På KNR har hun arbejdet som journalist, og var fra 2012 til 2015 chef for KNR Radio og blev sidenhen kulturredaktør. Desuden var hun indtil sin død honorér fransk konsul i Grønland.

LÆS OGSÅ Ny programchef i KNR-radio

Henriette Rasmussen efterlader sig mand, to børn og to børnebørn, skriver familien i meddelelsen.

Opdateret kl: 22:16 med årstal. Kilde Dansk Kvindebiografisk Leksikon