Ekspert: Skimmelsvamp kan slå ihjel

Hvis din bolig har skimmelsvamp, kan den slå dig ihjel. Sådan lyder det fra en ekspert i indeklima.
Skrevet af Rune Langhoff
15. juli 2010 11:23

- De sårbare personer, der har astma og allergi, kan få alvorlige symptomer. Det kan i grelle tilfælde nærmest være livstruende, siger Lars Gunnarsen, seniorforsker i indeklima ved Statens Byggeforskningsinstitut.

I løbet af den sidste uge har radioavisen sat fokus på skimmelsvamp. Skimmelsvamp er ifølge boligselskaberne et stort problem.

Og ifølge Lars Gunnarsen er det ikke bare folk, der er svage eller syge i forvejen, der kan lide under skimmelsvampens konsekvenser:

- Som rask person kan man blive lidt mere træt end ellers, få mere hovedpine, få slimhindeirritation og ens øjne kan blive røde og irriterede.

Derfor er det klogest at gøre noget ved skimmelsvamp hurtigst muligt, råder han:

- Ellers løber man en større risiko få et få astma eller allergi og risikerer ikke at komme til at leve sit liv fuldt ud, fordi man er træt eller har hovedpine, siger Lars Gunnarsen.

Den vikarierende landslæge i Grønland, Børge Sommer, fastslog over for KNR i sidste uge, at man kun lider under skimmelsvampen, hvis man har problemer med luftvejene i forvejen. Dermed er eksperterne uenige.

Børge Sommer fastslog videre, at man ikke bliver syg af skimmelsvamp.

- Der er ikke den sammenhæng mellem boligmiljø og allergiske lidelser, som folk almindeligvis tror, siger Børge Sommer.

En ting er eksperterne dog enige om: Skimmelsvamp er dårligt for boligerne - og alene dét er grund nok til at gøre noget ved problemet:

- Skimmelsvamp kan føre til råddenskab og svamp, og derfor skal man selvfølgelig ikke acceptere, at den investering, der er lavet i dyre bygninger, får lov til at forfalde, fordi man accepterer skimmelsvamp, siger Lars Gunnarsen.

Boligselskaberne har ikke overblik over, hvor stort omfanget af skimmelsvamp egentlig er, men får flere henvendelser om konstatering af skimmelsvamp hver dag.