Ekspert efter aftalen om Tartupaluk: Grønland bør tilslutte sig et militært samabejde med USA og Canada

Aftalen om Tartupaluk, Hans Ø, rejser spørgsmålet om, hvorvidt Grønland/Danmark skal melde sig ind i det militære samarbejde mellem USA og Canada, der går under navnet NORAD. Det skriver en canadisk ekspert i Arktis.
NORAD er den canadisk-amerikanske organisation, the North American Aerospace Defence Command, der blandt andet overvåger fly og skibe i de arktiske egne.
23. juni 2022 12:11

Aftalen om Tartupaluk blev omtalt i mange canadiske medier som et hyggeligt møde, hvor en flaske Gammel Dansk blev udvekslet med en flaske canadisk whisky.

Men, siger den velkendte arktiske ekspert, Ron Huebert, i en artikel i avisen National Post, aftalen handler om langt mere end en flaske Gammel Dansk og venlige ord. Den handler også om en mulig kommende magtkamp og konflikt i de arktisk egne, hvor et øget samarbejde mellem Canada, USA og Grønland/Danmark, kan blive nødvendigt.

Tartupaluk - Hans Ø

 

Danmark og Canada har i et lille århundrede været uenige om, hvem Tartupaluk, Hans Ø tilhører.

 

14. juni underskrev formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofoed og Canadas Udenrigsminister Mélanie Joly en aftale om at dele øen, Tartupaluk. 

 

Tartupaluk ligger i Kennedykanalen mellem Grønland og Canada og er på omkring 1,2 kvadratkilometer. Øen er ubeboet og uden vegetation eller dyreliv.

 

Aftalen mellem Grønland, Danmark og Canada består af tre dele: landegrænsen på Tartupaluk, den maritime grænse inden for 200 sømil inklusive Lincolnhavet og kontinentalsoklen ud over 200 sømilegrænsen i Labradorhavet. 

 

Danmark har allerede vist sig fra den stærke side da landet sendt fregatterne, Vædderen i 2002 og Triton i 2003 til Tartupaluk. Det var begge skibe som kunne sejle i farvande med is.

I 2005, sendte Canada langt om længe canadiske tropper til øen. Det havde taget så lang tid, skriver Ron Huebert, fordi Canada manglede de maritime og militære kapaciteter til at sejle i is inficerende farvande. Rusland har langt større kapaciteter.

LÆS OGSÅ Delingen af Hans Ø symboliserer fred og samler inuit i Canada og Grønland

Huebert påpeger, at selv om der nu er lavet en fredelig aftale, så viser delingen af Tartupaluk, at man skal tage Grønland og Danmark alvorligt, og at de bør være med i fremtidige diskussioner om sikkerhed i farvandene i Arktis.

Dette er meget vigtigt nu fordi Rusland har langt flere militære kapaciteter og isbrydende skibe end Canada og Danmark, og det er klart, at Rusland er meget aggressiv som konflikten i Ukraine viser.

For at beskytte sig mod fremtidig russisk kanonbådsdiplomati, siger Huebert at Danmark/Grønland bør overveje om de skal tilslutte sig NORAD.

NORAD er den canadisk-amerikanske organisation, the North American Aerospace Defence Command, der blandt andet overvåger fly og skibe i de arktiske egne.