Efter stenbidersagen: Revisionsudvalgets rettigheder skal tydeliggøres

Som følge af stenbidersagen bliver revisionsudvalgets adgang til oplysninger og materialer tydeliggjort, når Inatsisartut torsdag behandler et forslag om ændring af loven om Inatsisartut og Naalakkersuisut.
- Enhver usikkerhed omkring revisionsudvalgets kompetence og adgang til oplysninger og materiale er stærkt uhensigtsmæssig, siger formand for Inatsisartut, Hans Enoksen (Naleraq). Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Kathrine Kruse
30. september 2021 13:56

Revisionsudvalget skal i fremtiden have nemmere adgang til oplysninger og materialer Naalakkersuisut.

Det lægger nemlig formandsskabet i Inatsisartut og Naalakkersuisut op til, når Inatsisartut behandler et forslag om ændring af loven om Inatsisartut og Naalakkersuisut i dag torsdag. 

Det sker som følge af stenbidersagen, som verserede sidste år.

LÆS OGSÅ Overblik: Forstå stenbidersagen og mistilliden mod Kim Kielsen 

Med forslaget tydeliggøres:

• At udvalget herudover til enhver tid kan iværksætte eller behandle ikke blot forvaltningsrevisions undersøgelser, men også juridisk-kritiske revisionsundersøgelser.


• At udvalgets adgang til at indhente materiale uden at skulle anmode den af Inatsisartutantagne revisor herom gælder i forhold til såvel udvalgets årlige gennemgang af Landskassens regnskaber og revisionens bemærkninger hertil, som i forhold til forvaltningsrevisions undersøgelser og juridisk-kritiske revisionsundersøgelser, som udvalget iværksætter eller behandler.


• At Naalakkersuisut er forpligtet til på udvalgets anmodning at udlevere enhver

Inatsisartuts revisionsudvalg gik ind i sagen og havde efterfølgende besvær med at få udleveret nogle interne arbejdsdokumenter og en brevveksling med Advokatfirmaet Poul Schmith.

Sagen, som det hele drejer sig om, handler om, hvorvidt den daværende formand for Naalakkersuisut, Siumuts Kim Kielsen, var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han lejede sin båd ud til en fisker.

Men først fem måneder efter fik revisionsudvalget udleveret dokumenterne, som Formandens Departement i første omgang havde konkluderet, at dokumenterne var undtaget retten til aktindsigt.

LÆS OGSÅ Revisionsudvalg har modtaget indtil videre hemmelige dokumenter i stenbidersagen

Hans Enoksen: Rammerne skal hurtigst muligt tydeliggøres

Men fra næste år, nærmere den 1. januar 2022, vil der ikke længere være tvivl om, hvorvidt revisionsudvalg har krav på at få udleveret dokumenter fra Naalakkersuisut, i forbindelse med udvalgets behandling af en undersøgelse.

Det mener nemlig Inatsisartuts formandsskab. 

Revisionsudvalgets overordnede opgaver er:

• at opdage regelbrud og bidrage til gennemsigtighed i den offentlige forvaltning


• at øge offentlighedens og borgernes sikkerhed for, at forvaltningens afgørelser er retmæssige
• at øge lovgivers og forvaltende myndigheders sikkerhed for, at fastsatte regler forvaltes korrekt.


• at give anbefalinger eller fremdrage informationer, der kan bidrage til at forebygge regelbrud.

- Baggrunden for forslagets fremsættelse er, at Naalakkersuisut i forbindelse med revisionsudvalgets behandling af en undersøgelse om habilitet i forbindelse med Naalakkersuisuts forhøjelse af stenbiderkvoten for 2020 har stillet spørgsmålstegn ved udvalgets krav på udlevering af materiale fra Naalakkersuisut og ved udvalgets kompetence til at tage habilitetsspørgsmålet op til behandling, begrunder formanden for Inatsisartut, Hans Enoksen (N) forslaget med.

LÆS OGSÅ Revisionsudvalget rejser skarp påtale af Kielsen i stenbidersag

- Enhver usikkerhed omkring revisionsudvalgets kompetence og adgang til oplysninger og materiale er stærkt uhensigtsmæssig, såvel af hensyn til den kontrol-opgave, som udvalget varetager, som af hensyn til et velfungerende samspil mellem Inatsisartut og Naalakkersuisut. Formandskabet for Inatsisartut har derfor fundet det påkrævet hurtigst muligt at søge de lovgivningsmæssige rammer herfor tydeliggjort, skriver Hans Enoksen i sit oplæg.

Og det tilslutter Naalakkersuisut sig til, og anbefaler at forslaget bliver vedtaget af Inatsisartut.

Ændringsforslaget bliver 1. behandlet i dag torsdag, mens den vil blive 2. behandlet den 21. oktober og endelig 3. behandlet den 27. oktober.

KNR.gl oplever tekniske udfordringer med kommentarsporet. Vi undersøger fejlen i øjeblikket.