Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Naalakkersuisut til salget. ArkivfotoFoto: Camilla Dam/KNR

Efter salg af Air Greenland: Kunder skal ikke forvente dyrere billetter

Staten og SAS har til sammen fået 461 millioner kroner for salget af deres aktier i Air Greenland. Det oplyser Selvstyrets bestyrelsessekretariat. Ifølge Air Greenland bliver billetter ikke dyrere.

Så skete det, mange har ventet på. Air Greenland er nu på grønlandske hænder alene. Det er sket efter en aftale mellem Naalakkersuisut og den danske regering. 

- Selvstyrets overtagelse af SAS’ og statens aktier i Air Greenland A/S finansieres ved, at Grønlands Selvstyre som eneaktionær modtager en ekstraordinær udbyttebetaling på 461 millioner kroner fra Air Greenland A/S, lyder det fra afdelingschef Lars Balslev fra bestyrelsessekretariatet, 

Pengene anvendes som betaling for SAS' og den danske stats aktier i Air Greenland.

Ingen penge op af lommen nu

Air Greenland kommer dog ikke i første omgang til at udbetale hele beløbet på 461 millioner kroner. Selskabet skal nemlig optage et banklån på 260 millioner kroner for at finansiere en del af betalingen, oplyser administrende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen.

LÆS OGSÅ Selvstyret køber Air Greenland

- Og de betales af over en periode fra nu af og frem til 2023. På den måde er lånet betalt tilbage, inden lufthavnene bliver taget i brug.

Selvstyret skal dermed ikke have penge op af lommen på handlen lige nu. På den anden side skal Selvstyret heller ikke hente aktieudbytte, i den tid lånet afdrages.

Ingen kommentar fra Kielsen

Og som kunde i Air Greenland skal man ikke forvente, at flybilletterne bliver ikke dyrere, siger Jakob Nitter Sørensen.

- Det er lagt ind i en forretningsplan og langtidsbudget, som sikrer, at vi netop ikke skal ud og hente pengene hos kunderne eller andre steder. 

Samtidig har selskabet lagt luft i budgettet til nødvendige investeringer i nye fly, som passer ind i de nye lufthavne i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq, der indvies i 2023. 

- Sådan så selskabet i udgangen af 2023 såvidt muligt har en fornyet flyflåde og fremstår klar til at imødegå både konkurrence og fremtiden på indenrigsflyvninger, sevicekontrakter, og hvad der ellers måtte være. 

LÆS OGSÅ Partii Naleraq kritiserer lukkethed om muligt køb af Air Greenland

Selvstyrets overtagelse af statens og SAS' aktier i Air Greenland er sket med godkendelse fra Inatsiartuts Finans- og Skatteudvalg, skriver afdelingschef i Bestyrelsessekretariatet, Lars Balslev. 

I en måned har KNR forsøgt at spørge naalakkersuisutformand Kim Kielsen om, hvorfor nalakkersuisut vil overtage ejerskabekat af Air Greenland, og om købet har været en betingelse fra staten i forbindelse med medfinansiering af Lufthavnspakken. 

Men det er ikke lykkedes at få svar endnu.
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt