Partii Naleraq kritiserer lukkethed om muligt køb af Air Greenland

Et eventuelt opkøb af statens og SAS’s aktier i Air Greenland burde have været til debat i samfundet, før Naalakkersuisut begyndte arbejdet på det. Forløbet er for lukket, mener medlem af Inatsisartut Pele Broberg fra Partii Naleraq.
- Vi kan ikke se, hvad det er man prøver at opnå, siger Pele Broberg (PN). Foto © : Partii Naleraq
07. maj 2019 06:36

- Så længe man vælger ikke at inddrage befolkningen, så får vi aldrig en oplyst debat. Ønsker vi virkelig at gå den vej? lyder kritikken fra Pele Broberg.

Det er faldet Partii Naleraq for brystet, at finans- og skatteudvalget i øjeblikket behandler et forslag fra Naalakkersuisut, der ifølge kilder tæt på forløbet går ud på at købe den danske stat og flyselskabet SAS ud ad Air Greenland.

Partii Naleraq er især ærgerlige over, at udvalgets behandling af sagen foregår i fortrolighed.

Pele Broberg siger, at Partii Naleraq ikke ønsker, at Selvstyret køber aktierne i Air Greenland, men partiet vil respektere beslutningen, hvis det viser sig, at der er folkelig opbakning til aktieopkøbet.

Basale spørgsmål er ubesvarede

Men det kan man ikke finde ud af, når arbejdet foregår bag lukkede døre, understreger Pele Broberg.

- Så vi skal have en åben debat, hvor befolkningen også tilkendegiver, om vi ønsker det her. Eller vil vi have andre ind og flyve i Grønland. Det kan godt være, at man ikke vil få andre ind, men det får vi ikke at vide, hvis ikke vi spørger dem, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Selvstyret er på vej til at overtage Air Greenland

Han tilføjer, at der også er mange andre spørgsmål, der står ubesvaret hen. Også helt basale spørgsmål.

- Vi kan ikke se, hvad det er, man prøver at opnå, siger Pele Broberg.

Ingen kommentar fra formanden

KNR har kontaktet formandens departement for at finde ud af, hvorfor Naalakkersuisut ønsker at opkøbe Air Greenland-aktierne.

Men Kim Kielsen ønsker ikke at udtale sig lige nu, fordi sagen ligger til behandling hos Inatsisartuts finans- og skatteudvalg.

Der er heller ikke meget information at hente hos formanden for finans- og skatteudvalget, Hermann Berthelsen (S):

- Dette skal føres hemmeligt i henhold til loven. Naalakkersuisut påbudte os, at vi skulle holde dette arbejde hemmeligt. Og som medlem af Inatsisartut, og ikke mindst som medlem af finansudvalget, skal vi under alle omstændigheder holde hemmeligstemplede sager hemmelige, siger Hermann Berthelsen.