Efter kold luft: Aki-Matilda og Aaja Chemnitz har 'haft brug for en snak'

Efter uenigheder og anklager i valgkampen har de to genvalgte folketingspolitikere holdt møde.
De to genvalgte politikere til Folketinget, Aaja Chemnitz (IA) (t.v.) og Aki-Matilda Høegh-Dam (S) har mandag set hinanden i øjnene på Christiansborg. Foto © : Paninnguaq Steenholdt/ KNR
08. november 2022 11:37

De er ikke ligefrem slyngveninder.

Det stod klart under valgkampen til Folketinget, hvor luften mellem de to siddende folketingsmedlemmer Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut og Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit var kold og anklagende. 

Men nu er der nye toner - til dels da.

Efter de begge er blevet genvalgt til Folketinget har de to politikere mandag holdt møde med hinanden på Christiansborg.

- Vi havde brug for at tage en snak, siger Aaja Chemnitz til KNR.

 

På Facebook har hun lagt et billede op fra mødet.

"Nuan’ - det er godt at være tilbage og komme i arbejdstøjet. Vi samarbejder med Siumut om at styrke fokus på vores land i Folketinget," skriver Aaja Chemnitz.

På valgaftenen aftalte de to genvalgte folketingsmedlemmer at mødes dagen efter sammen med formanden for Siumut, Erik Jensen, og formanden for IA, Múte B. Egede.

Stemmetal 

Aki-Matilda Høegh-Dam fik et kanonvalg i tirsdags med 6.655 personlige stemmer.

Det svarer til en tredjedel af alle de stemmer, der røg i stemmeboksene. 
 

Det er også næsten en fordobling af det antal stemmer, hun fik i ved valget i 2019. 

Aaja Chemnitz er gået tilbage.

Hun var topscorer ved valget i 2019, men i år endte hun med 21,7 procent af stemmerne. Det svarer til 4.289 stemmer. Ved sidste valg fik hun 5.669.

Det sker, efter det har været et krav fra vælgere og partimedlemmer hos begge partier, at de grønlandske folketingsmedlemmer i højere grad samarbejder i dagligdagen - uanset partifarven.

På mødet onsdag blev der drøftet samarbejde og partiernes politiske linjer, oplyser Siumut.

Fælles mærkesager, men delte forhandlinger

Mandagens møde på Christiansborg mellem de to folketingsmedlemmer var en opfølgning af mødet med partiformændene. 

Dog vil Aaja Chemnitz ikke i detaljer oplyse, hvad hun og Aki-Matilda Høegh-Dam talte om, andet end at det handler om de igangværende regeringsforhandlinger. 

- Noget af det, vi snakkede om, er selvfølgelig, hvor vi kan få størst mulig indflydelse på vegne af Grønland i Folketinget. Det er jo noget, vi begge to har en interesse i. Og det er jo også oplagt at tale om, om der er nogen fælles projekter, siger hun.

Til KNR siger Aki-Matilda Høegh-Dam, at mødet var en "formalisering" af drøftelserne i Nuuk.

LÆS OGSÅ Uenighed og kølig luft mellem Grønlands folketingsmedlemmer

Men de to partier kommer ikke til at deltage sammen ved forhandlingerne med Mette Frederiksen. Det har Siumut ellers foreslået, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

- Vi har decideret sagt, at vi gerne ville ind i forhandlinger sammen. Men hvis det ikke er et ønske fra IA, må vi også respektere det. Og det betyder, at vi er i forhandlinger hver for sig.

Siumut og IA kan dog godt samarbejde om flere sager alligevel, understreger hun.

Begge partier ønsker blandt andet ligeløn hos politi- og anstaltsbetjente sammenlignet med deres kolleger i Danmark og flere penge til retsområdet i Grønland.

Derudover har de også et ønske om mere sikre boligforhold til grønlandske førsteårsstuderende i København og større indflydelse på sikkerheds- og udenrigsområdet.

Både Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam var fredag til møde med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen (S). Begge forventer at blive indkaldt til flere møder snart.