Det er første gang, at jeg ser en så klar bekymret vurdering fra Danmark om den optrappede strid mellem Kina, Rusland og USA om Arktis, siger Aleqa Hammond (NQ).Foto: KNR

Efter FE-rapport: Historisk bekymring om Arktis skal udnyttes

Aleqa Hammond har i sin lange politiske karriere aldrig oplevet en så bekymret vurdering af Arktis som i Forsvarets Efterretningstjenestes seneste rapport.

167 gange optræder ”Arktis” i forskellig form i den nye risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste, og Arktis står over andre sikkerhedspolitiske emner som terrorisme og cyberangreb.

Samtidig nævnes Arktis som et område, hvor spændinger mellem USA, Rusland og Kina er stigende.

LÆS OGSÅ FE: Stormagters spil i Grønland udgør nu den største risiko

Det sker, fordi både USA og Kina bliver mere og mere interesserede i Grønland, og samtidig har Rusland oprustet militært både i den nordlige og vestlige del af landet.

Aleqa Hammond (NQ), der er formand for Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedsudvalg, har aldrig set Danmark være så bekymret.

- Det er et tegn på, at der sker en optrapning i striden om Arktis. Det er første gang, at jeg ser en så klar bekymret vurdering fra Danmark om den optrappede strid mellem Kina, Rusland og USA om Arktis, siger Aleqa Hammond.

Der skal bruges flere penge

Hun mener, at rapporten er et budskab om, at der skal postes flere penge i den danske militære tilstedeværelse i Arktis, og at Grønland skal have indflydelse på, hvad pengene skal bruges på.

Samme budskab lyder fra udvalgets næstformand, Mimi Karlsen (IA), som konkret ønsker et større fokus på cybertruslen her til lands, hvor der ifølge næstformanden skal ansættes flere til at dæmme op for en digital trussel.

Det mener hun, efter at et forfalsket brev fra naalakkersuisoq Ane Lone Bagger til USA pludselig begyndte at cirkulere rundt på forskellige sociale medier.

LÆS OGSÅ Ekspert: Falsk brev kan være udtryk for stormagternes aggressioner mod hinanden

- Efter det, vi har oplevet med fake news, skal vi have folk til at varetage området, så vi ikke bliver angrebet, siger Mimi Karlsen.

Det er dog ikke kun på forsvarsområdet, at Grønland kan drage nytte af danskernes bekymringer, mener Aleqa Hammond.

- Danskernes ansvarsområder i Grønland har i de seneste år været renoveringsmodne, og Grønland må udnytte situationen som et forhandlingsmiddel, siger Aleqa Hammond.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt