Efter 30 års ventetid: Boenhed til handicappede står nu klar

Efter tre årtiers ventetid blev boenheden til handicappede i Aasiaat indviet torsdag 4. maj 2023. Ifølge borgmesteren har projektet været så længe undervejs, fordi pengene hvert år er gået til andre projekter.
En ny boenhed for handicappede blev indviet torsdag 4. maj i Aasiaat. Foto © : Kommune Qeqertalik
Skrevet af Mikkel G. Rasmussen
09. maj 2023 14:27

Eget værelse, motionsrum, håndværksted og en stor aula, hvor man kan samles.

Alt det er nu en realitet.

Torsdag 4. maj 2023 blev boenheden med plads til 18 til handicappede i Aasiaat indviet.

- Det betyder rigtigt meget for de handicappede i vores kommune. De har ventet i mange år på det her, siger borgmester i Kommune Qeqertalik Ane Hansen til KNR.  

For kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik har det været vigtigt med boenheden for at give de handicappede de bedste forudsætninger for at leve almindelige liv.

- Vi under, at de handicappede nu får så flotte rammer, hvor de får rig mulighed for adspredelse i form af motionsrum, håndværksted og lignende, siger Ane Hansen.

Meget længe undervejs

Projektet blev faktisk allerede godkendt for 30 år siden af kommunalbestyrelsen i det, der dengang hed Aasiaat Kommune.

Og borgmesteren husker, at det var et af de forslag, som hun havde bragt til bordet dengang, at hun blev valgt til kommunalbestyrelsen.  

Men hvorfor boenheden først nu står færdig, skyldes ifølge borgmesteren, at kommunen år efter år har været nødt til at bruge pengene anderledes.

- Selvom der var enighed om, at der skulle bygges en boenhed, så er der hele tiden kommet noget foran på prioriteringslisten. Og det gør jo, at planerne bliver udskudt, siger Ane Hansen.

Blandt andet er skolen i Kangaatsiq blevet prioriteret højt, fordi det her var nødvendigt med en renovering.

Derudover manglede der vuggestuer og børnehaver i bygderne, og et plejehjem til det voksende antal ældre i kommunen.

I 2018 blev kommunebestyrelsen enige om at opprioritere projektet, og i 2020 blev der langt om længe afsat penge til boenheden til handicappede.