Dronningen: Det er tankeløst og hensynsløst at holde fester

- Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig, siger Dronning Margrethe.
- Det er helt naturligt, at vi er bekymrede, men lad os sammen skabe nyt håb i en svær tid, sagde dronningen i sin tale. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
17. marts 2020 17:23

Dronning Margrethe kalder i en tv-tale tirsdag aften coronavirusset for "en farlig gæst" i Danmark og opfordrer til, at alle danskere følger myndighedernes råd og undgår store forsamlinger:

- Min opfordring gælder naturligvis ikke kun de unge. Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage, siger dronningen.

LÆS OGSÅ Fire er døde og 960 personer er bekræftet smittet med corona i Danmark

Det synes jeg ikke, man kan være bekendt.

- Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst.

Talen kom, umiddelbart efter at statsministeren havde præsenteret en række nye tiltag for at inddæmme spredningen af coronavirus i Danmark.

Vask hænder og hold afstand

Et af tiltagene var, at politiet fra onsdag vil få lov til at opløse offentlige forsamlinger på over ti personer. Det er uanset om de er indendørs eller udendørs.

I sin tale lagde dronningen ikke skjul på, at hendes appel var indtrængende:

- Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i de nærmeste uger. Det er derfor, at jeg sidder her i aften. 

LÆS OGSÅ Forskere prøver første mulige coronavaccine på et menneske

Hun brugte også sin tale til at gentage sundhedsmyndighedernes råd.

- Myndighedernes råd er egentlig ret enkle: Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme.

Til slut lød der opmuntrende ord fra dronning Margrethe til befolkningen.

- Det er helt naturligt, at vi er bekymrede, men lad os sammen skabe nyt håb i en svær tid. Mine tanker går til hver enkelt her i landet med ønsket om håb og fortrøstning og godt mod, lød det fra regenten.