Forskere prøver første mulige coronavaccine på et menneske

Forskning for at finde en coronavaccine foregår i rekordfart og har højeste prioritet, siger sundhedsinstitut.
I alt skal vaccinen afprøves på 45 sunde forsøgspersoner i alderen 18 til 55 år i løbet af seks uger. (Arkivfoto) Foto © : John Moore/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
17. marts 2020 11:32

Amerikanske forskere i Seattle har mandag foretaget den første test af en potentiel coronavaccine på et menneske.

Det meddeler US National Institutes of Health (NIH), der hører under det amerikanske sundhedsministerium.

Den første testperson er Jennifer Haller, en 43-årig mor til to teenagere. Hun er bosat i Seattle. Efter hende vil flere andre forsøgspersoner lægge skulder til en indsprøjtning.

Vaccine testes på 45 forsøgspersoner

I alt skal vaccinen afprøves på 45 sunde forsøgspersoner i alderen 18 til 55 år i løbet af seks uger.

- Den første deltager fik forsøgsvaccinen i dag, skriver NIH i en pressemeddelelse.

Forsøgsvaccinen har fået navnet mRA-1273. Den er udviklet af forskere på NIH i samarbejde med biotekselskabet Moderna, der ligger i Cambridge i delstaten Massachusetts.

Vaccine er en hasteopgave

Det er en "hasteprioritet inden for folkesundheden" at finde en vaccine mod det coronavirus, der ifølge de seneste tal har kostet lidt over 7000 mennesker livet på verdensplan.

Det siger Anthony Fauci. Han er chef for afdelingen for smitsomme sygdomme hos NIH.

- Denne første fase af forskningen, der er sat i værk med rekordfart, er et vigtigt første skridt i retning af at nå det mål, siger han.

Stadig et års arbejde endnu

Det er imidlertid kun et første skridt. Det kan stadig tage et år til halvandet, inden en vaccine er gennemprøvet og gøres tilgængelig på markedet, skriver nyhedsbureauet AFP.

På nuværende tidspunkt findes der ingen vaccine mod coronavirusset, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret for en pandemi.

Medicinalselskaber og forskere rundt i verden arbejder på at udvikle såvel en behandling som en vaccine mod det nye coronavirus.

/ritzau/