Drama om borgmesterposten i Avannaata Kommunia

Op til middag meddelte Minik Høegh-Dam, der har fået stemmer i kommunen, at han bliver borgmester. Men det accepterer den siddende borgmester ikke. Nu forlyder det, at der er splittelse i Siumut i Avannaata Kommunia.
Der er drama om borgmesterposten i nord. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin
08. april 2021 17:10

Til middag fortalte KNR, at Minik Høegh-Dam har meddelt, at han skal blive ny borgmester i kommunen. Men det bakker nuværende borgmester Palle Jeremiassen ikke op.

Det er noget, som IA’s genvalgte medlem af kommunalbestyrelsen, Bendt B. Kristiansen, har bemærket.

- Det tegner til, at der splittelse i partiet, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Minik Høegh-Dam: Jeg bliver ny borgmester i Avannaata Kommunia

Han fortæller, at han og hans parti i går onsdag har mødtes med Siumuts Minik Høegh-Dam og partiets to øvrige af repræsentanter til kaffe. Her drøftede de et eventuelt samarbejde. Et møde, som Bendt B. Kristiansen var ellers tilfreds med.

- Vi sagde fra IA, at vi ønsker at tage et ansvar og er åbne for et samarbejde, siger han.

Begge partier gik tilbage til baglandet for at fortælle hvad det er blevet talt om. Men nu stiller han sig altså tvivlende overfor situationen.

LÆS OGSÅ Palle Jerimiassen holder fast: Vil fortsætte som borgmester i Avannaata

Også Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen, der er genvalgt til kommunen, fornemmer, at der er splittelse i Siumut.

- Det er ikke til at vide, hvor partiet står, siger han til KNR.

Sakio Fleischer, der er genvalgt til kommunalbestyrelsen og medlem af partiets hovedbestyrelse, vil ikke overfor KNR kommentere forlydenderne om splittelse i kommunens største parti. Han vil heller ikke kommentere borgmestersituationen. Han begrunder det med at der stadig pågår samtaler. Hvilke samtaler, der er tale om, vil han dog ikke uddybe.

KNR har til eftermiddag været i kontakt med Minik Høegh-Dam. Han havde dog ikke tid til at tale med nyhedsmediet, fordi han er midt i nogle møder, var beskeden.

LÆS OGSÅ IA indtager flertal af borgmesterkontorerne

Siumut i Avannaata Kommunia fik ved valget i tirsdag 46,2 procent af stemmerne, og partiet får dermed 9 af kommunalbestyrelsens 17 sæder.

Det er normalt i Siumut, at den, der får flest stemmer ved et kommunalt valg, også er partiets borgmesterkandidat.

Palle Jerimiassen bakker ikke op om udsigten, til at Minik Høegh Dam bliver ny borgmester i Avannaata Kommunia, og han siger til KNR, at han er gået ud af mødet i Siumut, fordi han ikke fik udleveret nogle følsomme oplysninger. Han vil ikke sige, hvad oplysningerne handler om.

Han oplyser yderligere, at han har indstillet sig selv som borgmester til Siumut-gruppen, og venter nu på gruppens beslutning.