Inuit Ataqatigiit har fået flest stemmer i tre ud af fem kommuner.Foto: KNR / Malik Brøns

IA indtager flertal af borgmesterkontorerne

Inuit Ataqatigiit vinder flertallet af borgmesterkæderne, mens Siumut må nøjes med en sejr i to af kommunerne.

Resultatet af valget til de fem kommuner ligger fast, og det er i Kujalleq, at det mest iøjnefaldende valg er sket.

Her har Inuit Ataqatigiit overhalet Siumut som kommunens største parti, og dermed får IA med al sandsynlighed en ny borgmesterpost i sydkommunen.

Inuit Ataqatigiit er stormet frem i Kommune Kujalleq og fik over halvdelen af stemmerne i sydkommunen, som Siumut ellers altid har siddet tungt på.

LÆS OGSÅ Magtskifte på vej: Inuit Ataqatigiit vinder valget til Inatsisartut

Inden tirsdagens kommunalvalg havde Siumut opbakning fra over halvdelen af borgerne, men nu er det i stedet IA, som har opbakning fra over halvdelen - nemlig 50,9 procent af stemmerne.

Samtidig gik Siumut 15 procentpoint tilbage og endte på en opbakning fra 40 procent af borgerne.

Mest markant var IA's fremgang i Narsaq, som har været omdrejningspunktet for det omdiskuterede Kuannersuit-mineprojekt. Her har partiet meldt klart ud og sagt, at mineprojektet bør droppes.

Stine Egede fra IA fik flest stemmer til kommunalvalget og står dermed til at blive ny borgmester i Kujalleq.

Ludvigsen kan beholde borgmesterkæde

Længere nordpå beholder IA rollen som det største parti i Kommuneqarfik Sermersooq. Her fik partiet 45 procent af stemmerne, og samtidig fik Charlotte Ludvigsen klart flest personlige stemmer og ser ud til at kunne forblive i borgmesterkontoret i Nuuk.

- Jeg har fået allerflest stemmer. Jeg glæder mig til at tale med de andre partiet i morgen, siger Charlotte Ludvigsen.

Udover IA fik Naleraq også et flot valg i Sermersooq. Partiet gik markant frem og fik knap 10 procent af stemmerne - godt hjulpet på vej af markant fremgang i Østgrønland.

Naleraq går frem i Qeqqata

I Qeqqata bløder Siumut stemmer, men er fortsat kommunens største parti.

Samtidig fik Naleraq hver fjerde stemme, hvilket er en markant fremgang fra valget i 2017.

LÆS OGSÅ IA-formand: Tak til jer alle sammen!

Trods Siumuts tilbagegang formåede Siumut-borgmesteren, Malik Berthelsen, dog næsten at fordoble sit personlige stemmeantal og fik klart flest stemmer. Han ser muligheder for at samarbejde med Naleraq og Hans Enoksen.

- Jeg er rigtig glad. Efter fire år som borgmester bliver man taget til eksamen, og på den måde er det vælgernes dom i dag. Som sædvanligt skal jeg tidligt op og have børnene i skole. Så kan det godt være, at vi begynder at snakke med de andre nyvalgte til kommunalbestyrelsen i morgen, siger Malik Berthelsen.

IA sejrede i Qeqartalik og Siumut vandt Avannaata

Qeqertalik var den kommune, hvor det endelige resultat kom sidst.

I kommunens største by, Aasiaat, tog man sig god tid til at optælle stemmerne. Ane Hansen ser dog ud til at kunne beholde sin borgmesterpost, da IA fik 53 procent af stemmerne.

I Nordgrønland beholder Siumut sin solide plads som det største parti i Avannaata Kommunia.

Siumut går en smule tilbage, men partiet ender med opbakning fra 46 procent af borgerne og er dermed stadig det klart største parti i nordkommunen.

Iøjnefaldende er det dog, at borgmester Palle Jerimiassen må se sig overhalet af partikollegaen Minik Høegh-Dam, som den siumutter med flest personlige stemmer.

Kommentarer