BILLEDER Dorthe og Jens-Erik vil sejle jorden rundt

Fredag aften forlod ægteparret Dorthe og Jens Erik Kjeldsen Nuuk for at sejle jorden rundt de næste to-tre år.
03. juli 2017 10:29

Udsigten til at blive den første kvindelige grønlænder til at sejle igennem Nordvestpassagen er noget, Dorthe Kjeldsen ser frem til med spænding, fortæller hun KNR, som mødte parret før de stævnede ud fra Nuuks kutterkaj.

Dorthe Hegelund Kjeldsen er 64 år gammel. Sammen med sin mand, 62-årige Jens Erik Kjeldsen, skal hun sejle jorden rundt med deres sejlbåd "Kigdlua".

8 års planlægning

Det er en tur, de har brugt de sidste otte år på at planlægge, fortæller Dorthe Hegelund Kjeldsen. 

- Tilbage i 2009, da vi var i Portugal, sagde jeg: Næste gang må vi sejle gennem Nordvestpassagen. Og nu bliver det til virkelighed, siger Dorthe Hegelund Kjeldsen og fortsætter:

- Jeg ved, at nogen har kørt med hundeslæde gennem Nordvestpassagen, men jeg har ikke hørt om, at en grønlandsk kvinde selv har sejlet gennem den vej. Så jeg håber, at jeg kommer helskindet igennem og bliver den første grønlandske kvinde, der sejler via Nordvestpassagen, siger Dorthe Hegelund Kjeldsen.

Sikkerheden ombord er en høj prioritet for det eventyrlystne par som derfor har installeret moderne kommunikationsudstyr.

Hårdt at sige farvel

Men, det bliver ikke nemt at forlade Nuuk. De skal nemlig sige afsked til deres børn, børnebørn, søskende, venner og deres hus. 

- Selvfølgelig bliver det hårdt at sige farvel til dem, men jeg ved at løbet af turen kommer de på besøg. Der kommer flere gæster i løbet af turen.

LÆS OGSÅ Briter sejler i kajak fra Grønland til Skotland

Før ægteparret forlader grønlandsk farvand, skal de først fejre en vigtig begivenhed:

- I år er det 40 år siden at jeg mødte Jens for første gang i Qullissat. Så da vi fandt ud af at der skal holdes jubilæum i Qullissat, besluttede vi at sejle forbi og overnatte der, sagde Dorthe Hegelund Kjeldsen til KNR.

Under ægteparrets sejlads skal de forbi Canada, Alaska, Hawaii, Filippinerne, Sydafrika, Madagascar, USA og når de kommer tilbage til Grønland, skal de først forbi Paamiut før de kommer hjem til Nuuk.