Doris Jakobsen: Vi har en fælles interesse i råstofudvinding

Ved gårsdagens debat i Folketinget, foreslog Dansk Folkeparti og de Konservative oprettelsen af en fælles grønlandsk-dansk råstoffond – et såkaldt DONG II. Det forslag blev afvist af et flertal i Folketinget, men i beslutningsforslaget stod også et ønske om, at den danske regering i samarbejde med den grønlandske regering bør drøfte, hvordan den danske stat bedst kan bidrage til efterforskning og udvinding af de grønlandske råstoffer. Det ønske bakkede Siumuts Doris Jakobsen op om.
26. april 2013 06:54

- Gennem lang tid, over mange spørgsmål og i mange debatter har Folketinget diskuteret den grønlandske undergrund. Det har ikke altid været lige konstruktivt og respekten for Selvstyreloven har heller ikke altid været til at få øje på. Derfor har tonen også ind i mellem været skarp. Derfor er denne nye tilgang fra Dansk Folkeparti og de Konservative meget velkommen, forklarer Doris Jakobsen.

Allerede nu er der ifølge Doris Jakobsen et konkret område, hvor Danmark kan bidrage positivt til råstofudvindingen i Grønland. Det drejer sig om støtte til at indhente den bedst mulige internationale rådgivning.

- I Danmark havde man stor glæde af at have den bedste internationale rådgivning tilgængelig, da man genforhandlede aftalen om Nordsø-olien i 1980’erne. Det var med til at sikre, at Danmark fik mest muligt ud af sin undergrund. Nu står vi overfor at udnytte vores undergrund, og i den forbindelse har vi også brug for den bedst mulige internationale rådgivning. Det kan være dyrt på kort sigt, men på lang sigt er det en god investering, fordi vi på den måde sikrer det størst mulige indtægter og mindst mulige negative konsekvenser for det grønlandske samfund, mener Doris Jakobsen.

Danmark vil ifølge Selvstyreloven modtage halvdelen af skatteindtægterne fra råstofselskaberne. Derfor har Danmark også en interesse i, at Naalakkersuisut har den bedst mulige rådgivning til rådighed. Ved at hjælpe Grønland hjælper Danmark dermed også sig selv.

- Den bedste internationale rådgivning kan løbe op i mange millioner kroner – før råstofindtægterne begynder at rulle ind. Det kan betyde, at Grønland ikke har råd til det på egen hånd. Derfor anser jeg det for oplagt, at Danmark bidrager her. På den måde hjælper Danmark ikke alene os, men også sig selv, siger Doris Jakobsen.