Doris Jakobsen: Løftebrud er uacceptabelt

Udenrigsminister Villy Søvndal beslutning om ikke at undersøge, om den amerikanske efterretningstjeneste CIA har brugt dansk luftrum til tjenestens hemmelige fangeflyvninger vækker både undren og utilfredshed her i landet. Og Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen kalder beslutningen for uacceptabel.

- Jeg vil nu bede landsstyreformanden henvende sig til regeringen og kræve, at den respekterer det grønlandske ønske om at få en uvildig undersøgelse. Det er løftebrud fra regeringens side og meget beklageligt, siger hun i dag.

Selv om de tre regeringspartier, De Radikale, Socialdemokraterne og SF, ellers så sent som i september krævede en uvildig undersøgelse af fangeflyvningerne, mener Villy Søvndal nu, at der ikke længere er brug for en undersøgelse.

Årsag: Frygten for at "sande til i bagudrettede og omkostningstunge undersøgelser", som udenrigsministeren udtrykker det.
Doris Jakobsen vil derfor samtidig bede udenrigsministeren redegøre for, hvilke beregninger som ligger til grund for vurderingen af, at en sådan undersøgelse vil blive "omkostningstung".

Enhedslisten har også kritiseret Villy Søvndals beslutning, ligesom Amnesty International og FN-Forbundet mener, at der er behov for at komme til bunds i anklagerne mod den amerikanske efterretningstjeneste.

Her i landet krævede medlemmerne af Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg fra Siumut, Demokraterne og Atassut igår, at Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist tager sagen op med regeringen. Kun IA's medlem Juliane Henningsen mener, at man skal tage det roligt og i første omgang nøjes med at læse de dokumenter, der allerede foreligger.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt