Det vrimler med kvinder i de grønlandske medier

Antallet af kvindelige kilder i de grønlandske medier er et af de højeste i verden. Det viser ny rapport, der kortlægger grønlandske medier fra Ilisimatusarfik.
Skrevet af Mette Wallach
02. november 2018 06:54

Præcisering, 09.25: I en tidligere version stod der, at Signe Ravn-Højgaard foreslog, at medierne sigtede efter 50 procent kvindelige kilder for at repræsentere befolkningen. Det er nu præciseret til: Hvis man som medie gerne vil have sine kilder til at repræsentere befolkningen, skal - blandt andre kriterier - 50 procent af kilderne være kvinder.

Hver tredje kilde i de grønlandske nyhedsmedier er en kvinde. Det viser den nye rapport Tusagassiuutit 2018 - en kortlægning af de grønlandske medier

- Ser man det i forhold til, at halvdelen af befolkningen er kvinder, er det få, men sammenligner man med andre lande, er det faktisk ret mange, siger Signe Ravn-Højgaard, der er en af forfatterne bag rapporten. 

Hun henviser til tal fra informationsportalen Who Makes the News, der viser, at kun hver fjerde kilde er en kvinde globalt set.

Og sammenligner man med et land som Sverige, der har gjort meget for at inkludere kvinder som nyhedskilder, og som har den højeste andel i Skandinavien, så ligger Grønland hele tre procentpoint over.

- Grønland ligger altså foran de skandinaviske lande, siger Signe Ravn-Højgaard.

- 34% af kilderne i nyhedsmedierne er kvinder

- Kvinder udgør 38% af erfaringskilderne, 33% af ekspertkilderne og 32% af partskilderne.

- Blandt politikerne er 33% kvinder, blandt organisationspersoner og blandt offentlig ansatte er 35% kvinder.

- Blandt erhvervspersonerne er 19% kvinder og blandt almindelige borgere er tallet 42%.

Kilde: Tusagassiuutit 2018 - en kortlægning af de grønlandske medier

Grønlandske kvinder på topposter

Ifølge Signe Ravn-Højgaard skal man dog passe på med at give de grønlandske medier æren for den fornemme plads. 

- Jeg tror egentlig, at det siger mere om samfundet, end det siger om medierne, siger hun og tror nærmere det har noget at gøre med, at grønlandske kvinder generelt besidder flere topposter end kvinderne i andre lande gør.

Hvis man som medie gerne vil have sine kilder til at repræsentere befolkningen, skal - blandt andre kriterier - 50 procent af kilderne være kvinder, forklarer Signe Ravn-Højgaard.

LÆS OGSÅ Medier har svært ved at få eksperter i hus