FAKTA Det ved vi om gerningsmandens færden

Lørdag begyndte en gerningsmand sine angreb i København. Her er, hvad vi mandag ved om hans færden.
Foto © : Benno Hansen/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
16. februar 2015 16:28

En gerningsmand angreb lørdag kulturhuset Krudttønden på Østerbro. Inden han over 13 timer senere døde i ildkamp med politiets aktionsstyrke, fik han dræbt to personer og såret fem betjente.

Her er, hvad politiet og andre har offentliggjort om den 22-årige gerningsmands færden:

* Omkring 14:45 ligger gerningsmanden ifølge Ekstra Bladet en jihad-video på sin Facebookside.

* Ifølge politiet placerer flere vidner gerningsmanden på Æbeløgade på Østerbro i tidsrummet mellem klokken 15:00 og 15:30.

* Klokken 15.33 lørdag eftermiddag åbner den 22-årige ild med et automatisk våben ved et debatarrangement om ytringsfrihed på Østerbro. Ifølge anklagemyndigheden er der tale om en M 95 automatriffel. En 55-årig dræbes, men tre betjentes bliver såret. 

* Herefter frarøver han en kvinde hendes VW Polo, som han flygter fra stedet i. 

* Gerningsmanden kører til Borgervænget. Videoovervågning fra området ved Borgervænget viser, at han tager en taxa derfra til Mjølnerparken.

* Politiet har sagt, at de er interesserede i henvendelser, der kan gøre dem klogere på hans færden imellem angrebet på Krudttønden og hans ankomst i Mjølnerparken.

* Videoovervågning fra Mjølnerparken viser, at han ankommer klokken 16:15. Klokken 16:37 forlader manden Mjølnerparken.

* Derefter er det usikkert, hvor gerningsmanden befinder sig indtil klokken 22, hvor politiet mener, at han ankommer på en netcafé på Nørrebro.

* Senere er to mænd på 19 og 22 år blevet anholdt på netcaféen. De er sigtet for medvirken til drab. Politiet mener, de to mænd har hjulpet den 22-årige med få fat i våbnet. Derudover har de ifølge Politiet hjulpet med at skaffe et våben fra det første angreb af vejen.

* Klokken 22:25 forlader gerningsmanden netcaféen. Politiet efterlyser hjælp fra eventuelle vidner omkring tidspunkterne, hvor manden ankommer og forlader netcaféen.

* Politiet er interesseret i, om han var alene, eller om han havde noget med.

* Gerningsmandens færden er ukendt indtil efter midnat, hvor et skyderi finder sted nær en synagoge i det indre København. Skyderiet koster den jødiske vagt Dan Uzan livet, mens to betjente såres.

* Gerningsmanden undslipper og politiet ved ikke, hvor han befinder sig før klokken cirka 4.55. Her venter Politiets Aktionsstyrke. Da den 22-årige ankommer, råbes han an. Det kommer til ildkamp mellem politiet og gerningsmanden, der bliver dræbt.

* Politiet mener, at gerningsmanden på et tidspunkt har befundet sig nær Føtex ved Nørreport, men kan ikke sætte tidspunkt på.

 

Kilder: Københavns Politi, Ekstra Bladet  

/ritzau/