Det sker i Inatsisartut tirsdag

Tirsdagen i Inatsisartut byder på 4 dagsordenpunkter.
Skrevet af Karsten Sommer
10. oktober 2017 08:47

Første punkt gælder et forslag fra Demokraternes Justus Hansen. Han er, som mange andre borgere, træt af den metode som i dag anvendes, når en borger har brug for at komme til tandlægen. Her skal man møde op tidligt om morgenen på tandklinikken, for så at få tildelt en tid.

Justus Hansen opfordrer Naalakkersuisut til at arbejde for at man i stedet kan bestille tid online på nettet.

Og her kan naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, i sit svar oplyse at der faktisk arbejdes med et pilotprojekt, der skal gøre det muligt at bestille tid til Nuuk Tandpleje via telefon. Og hvis det bliver en succes vil systemet kunne tages i brug i resten af landet også.

Næste dagsordenspunkt omhandler et forslag om at få undersøgt muligheden for at etablere krematorier i byer med regionssygehuse.

Det er IA´s Kelly Berthelsen, der står bag forespørgslen, hvor han påpeger at flere og flere dør væk fra deres hjemby, i forlængelse af regionialseringen af sygehusområdet. Så krematorier ville betyde transportbesparelser for de efterladte, og samtidig ville det betyde pladsbesparelser på kirkegårdene, hvis der blev afsnit for urnenedsættelser.

Naalakkersuisut vil gerne undersøge befolkningens holdning til spørgsmålet, men påpeger samtidig at en dansk undersøgelse har fastslået at etablering af et forsvarligt krematorie vil koste 18 millioner.

Etablering af i alt 5 krematorier i byer med regionssygehuse vil dermed betyde store udgifter, der bedre kan bruges til andre anlægsopgaver på sundhedsområdet.

Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen foreslår dernæst af en landsdækkende database, hvor alle dokumenter i forbindelse med omsorgssvigt af børn gøres tilgængelige for alle relevante myndigheder.

Trods forståelse for forslagets intentioner, afviser Naalakkersuisoq Sara Olsvig forslaget til forkastelse - blandt andet fordi det vil være i strid med flere love om borgernes ret til privatliv og databeskyttelse.

Sidste punkt på tirsdagens dagsorden omhandler Grønlands elitesportsudøvere. Nivi Olsen fra Demokraterne vil have foranstaltet en undersøgelse, der skal afdække hvordan elitesportsudøvernes vilkår kan forbedres, så deres sport ikke går ud over arbejde eller uddannelse.

Forslaget afvises af Naalakkersuisut, der mener at der allerede findes en række tiltag, der tager højde for de problemer Nivi Olsen nævner i sit forslag.