Det sker i Inatsisartut i dag

Fredagens dagsorden i Inatsisartut rummer ti punkter, hvoraf tre var på dagsordenen torsdag, men blev udsat til i dag. Det gjaldt forslag fra Mimi Karlsen, Naaja Nathanielsen og Lars-Emil Johansen.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
13. maj 2016 05:43

Af nye punkter er der blandt andet 3. behandling af det omdiskuterede forslag om afgift på hellefisk og på visse pelagiske fiskearter i det østgrønlandske fiskeri.

Fra flere sider har der været rejst kritik af den meget korte høringsperiode på forslaget - Naalakkersuisut lover bod og bedring - men udvalgsarbejdet viser at der er flertal for forslaget.

Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq opfordrer til initiativer, der skal gøre det muligt for mindrebemidlede at købe egen bolig. Forslaget afvises af Naalakkersuisut, der henviser til at der allerede findes to gode ordninger, der gør det muligt for folk med få penge, alligevel at købe boliger.

Løsgængeren Naaja Nathanielsen vil gerne have gennemført en 4-årig forsøgsordning, der skal gøre det muligt for iværksættere at optage såkaldte mikrolån i størrelsesordnen 20.000 til 100.000 kroner. Heller ikke det forslag bliver støttet af Naalakkersuisut, da der allerede eksisterer en række økonomiske støtteordninger for iværksættere.

Samme Naaja Nathanielsen foreslår i samarbejde med IA´s Mute B. Egede at der skal nedsættes en kommission der skal evaluere den samlede offentlige administration her i landet.

Grundideen får opbakning fra Naalakkersuisut, men de mener dog at nedsættelse af en kommission vil være dyrt og forsinke de initiativer, der allerede er vedrørende forenkling og effektivisering af den offentlige administration.