Det sker i Inatsisartut i dag

Dagsordenen i Inatsisartut byder i dag på ni punkter.
Skrevet af Karsten Sommer
24. november 2015 04:52

Dagens første punkt er tredje og sidste behandling af ordlyden i den danske og grønlandske lovtekst, omkring hvilke hverv og erhverv formanden for Naalakkersuisut må påtage sig. Uoverensstemmelsen bringes nu i orden.

Næste punkt er andenbehandling af lovforslag om ioniserende stråling og stråle-beskyttelse. Et omdiskuteret forslag, hvor debatten ved førstebehandlingen kom til at handle om forslagets mulige sammenhæng med spørgsmålet om uranudvinding.

Udvalgsarbejdet har ikke løst uenigheden, men et flertal ønsker stadig at vedtage forslaget.

Tredje punkt er andenbehandling om at pålægge Naalakkersuisut at fremlægge statistik om fordelingen  mellem hjemmehørende  og tilkaldt arbejdskraft i Selvstyret, Selvstyreejede virksomheder samt i kommunerne. Forslaget bakkes op at samlige partier og skal fremægges til forårssamlingen.

Siumuts Nikolaj Jeremiassen har to forslag til andenbehandling i dag - dels om muligheden for at forbyde fiskeri med trawl i en række havområder for at fremme rejebestanden dér.

Desuden vil han have undersøgt muligheden for at ændre erhvervsfremmeordningen ESU, så der fremover vil kunne ydes lån på 60 pct. i forbindelse med anskaffelsen af erhvervsjoller.

Senere på eftermiddagen skal der andebehandles et forslag der vil øge told- og skattemyndighedernes mulighed for at kontrollere ind- og udførsel af varer og større pengebeløb. Det skal blandt andet ske ved elektronisk indblik i flyselskabernes passageroplysninger samt told-kontrol ved kropsscanning. Alt sammen for at bekæmpe indførsel af euforiserende stoffer.

Og dagen slutter med tre forespørgselsdebatter, dels om Royal Greenlands brug af konkurrenceklausuler, når selskabet afhænder bygdeproduktionsanlæg, desuden debat om hvordan vi skaber et grønnere Grønland, samt hvordan iværksættere, der vil igangsætte produktion af bygge- og anlægsmaterialer på grundlag af vort lands egne ressourcer, kan støttes bedst muligt.