Det skal statsministeren i Grønland

Besøg i Isfjordscenteret, sejltur blandt isbjerge, endnu en undskyldning og besøg hos gymnasieelever i Nuuk er på menuen, når Mette Frederiksen ankommer.
Múte B. Egede sammen med Mette Frederiksen, da der var officiel undskyldning fra Danmark til eksperimentbørnene i sidste uge. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
14. marts 2022 17:41

Det blæser, og det sneer, og statsminister Mette Frederiksen har siddet fast i Kangerlussuaq i eftermiddag.

Egentlig skulle hun være ankommet til Nuuk nu, men ingen fly kan lande i hovedstaden her til eftermiddag, og derfor er planen for besøget i dag ændret.

I morgen holder hun pressemøde sammen med Múte B. Egede (Inuit Ataqatigiit), der er formand for Naalakkersuisut. Det sker klokken 09:05 – 09:25. Du kan følge pressemødet live her på knr.gl, i KNR TV og i radioen.

Undskyld til eksperimentbørn - igen

I morgen skal Mette Frederiksen også sige undskyld til de 22 eksperimentbørn, der blev sendt til Danmark i 1951. Det sker i kulturhuset Katuaq i Nuuk fra klokken 12 til 14. Hun vil sige undskyld til de seks nulevende eksperimentbørn og pårørende til de afdøde. 

Múte B. Egede vil også holde tale, og der vil være et minuts stilhed for de 16 af eksperimentbørnene, der er døde. Kun seks af de 22 lever stadigvæk. De er omkring 80 år.

LÆS OGSÅ Sne og blæst holder statsministeren i Kangerlussuaq

Du vil kunne se arrangementet live her på knr.gl, på KNR TV og i radioen.

Om eftermiddagen tager formand og statsminister på besøg på GUX i Nuuk, hvor elever fra to klasser har lavet spørgerunder til Mette Frederiksen og Múte B. Egede.

Andet besøg i Grønland som statsminister

Tirsdag aften rejser statsministeren til Ilulissat. 

Onsdag starter dage med et besøg i Indhandlingen, og derefter går turen videre til Isfjordscenteret og sejltur på Isfjorden, inden der er pressemøde på Hotel Arctic klokken 18.00-18.30.  

Torsdag formiddag rejser statsministeren tilbage til Danmark om formiddagen. Først skal hun dog til besøge lufthavnsbyggeriet sammen med borgmester Palle Jeremiassen.

Det er anden gang i Mette Frederiksen regeringstid, at hun besøger Grønland. Første gang var i 2019 – ganske få måneder efter, at hun var blevet valgt som statsminister. 

Få dage før hendes besøg havde den daværende amerikanske præsident Donald Trump bebudet, at han gerne ville købe Grønland. Mette Frederiksen mødte medierne på havnen i Nuuk på vej ombord på en båd til Kapisillit. Her sagde hun  Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk.”. 

- Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen har selvfølgelig gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, og så stopper snakken med det, sagde hun.

Dén kommentar fik den amerikanske præsident til at aflyse sit besøg i København.