Politiet om massiv hjælp under USA-besøg: Det koster rigtig meget

Politifolk, biler, fly, indkvartering og mad. Meget skulle skaffes hurtigt, da amerikanske politikere pludselig ville på besøg tilbage i marts. Ifølge politidirektøren var det dog ikke spild af kræfter.
Søndag eftermiddag 23. marts landede fly i Nuuks lufthavn med politifolk og hunde fra Danmark. Samme dag ankom der også politifolk til Sisimiut Foto © : Irene R. Jeppson / KNR
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
28. april 2025 10:38

– Der er ingen tvivl om, at den assistance, vi fik fra vores kollegaer i Danmark, var større, end vi nogensinde har bedt om før.

Sådan lyder det fra politidirektør Bjørn Tegner Bay cirka en måned efter, at USA’s vicepræsidents kone, Usha Vance, meddelte, at hun agtede at deltage i årets Avannaata Qimussersua i Sisimiut – og også slå et smut forbi Nuuk.

Da politiet fik besked om besøget, blev der straks sendt bud efter hjælp fra de andre politikredse i Danmark. Få dage efter landede der fly med betjente, hundeførere, hunde og ekstra patruljevogne.

Ifølge politiet skulle den ekstra hjælp blandt andet sikre større synlighed – og dermed tryghed hos befolkningen – i Sisimiut og Nuuk.

Af sikkerhedsmæssige hensyn vil politiet ikke sætte tal på, hvor mange politifolk der præcist blev sendt op.

Dog kunne KNR’s udsendte på dagen, hvor flyene landede i Nuuk, tælle til omkring 60 politifolk – det største antal, som Bjørn Tegner Bay i sin 16 år lange karriere som politidirektør for Grønlands Politi har bedt om.

Foto © : KNR

– Vi har (i Grønland, red.) før haft den amerikanske udenrigsminister og den russiske udenrigsminister i politikredsen, som også har krævet, at man skulle hente mange folk op fra Danmark, siger han og fortsætter:

– Men jeg har aldrig før oplevet, at det var i den her størrelsesorden.

En dyr generalprøve

I næsten samme åndedrag som vicepræsident J.D. Vance proklamerede, at han ville ledsage sin hustru under besøget, blev planerne dog aflyst. I stedet skulle besøget foregå på den amerikanske militærbase, Pituffik Spacebace, i den nordvestlige del af landet.

På trods af aflysningen ser Bjørn Tegner Bay dog ikke manøvren med at hente hjælp fra Danmark som spild af tid og kræfter.

– Nej, på ingen måde. Det var en god øvelse, det her, siger han.

– Det ender nok med at ske igen, og det gør slet ikke noget, at vi nu har prøvet at skulle skaffe rigtig, rigtig mange politifolk med meget, meget få dages varsel. Det kan vi se, at vi var gode til.

Hvor meget kostede det?

– Det koster rigtig meget, svarer Bjørn Tegner Bay, der dog ikke vil nævne et beløb.

– Den slags oplysninger holder vi for os selv, men alle kunne se, at der landede en flyvemaskine fyldt med politifolk. Og den får du ikke for 5000 kroner.

Hvem betaler den regning?

– Det gør den danske stat, svarer han.

For tiden virker det til, at amerikanerne har andre ting at se til end Grønland. Politiet og befolkningen kan puste ud.

Men varsler Washington et nyt besøg af en lignende kaliber, vil der højst sandsynligt blive bedt om hjælp igen, vurderer politidirektøren.

– Alt efter hvad det er for et besøg, hvordan trusselsbilledet ser ud i samfundet, og hvor mange steder der skal besøges, vil man sammensætte et hold, der er mindre eller større end det, vi havde besøg af sidst, siger Bjørn Tegner Bay.