Kandidater gør status: - Det har faktisk været en sober valgkamp

En lang valgkamp nærmer sig sin afslutning, og selv om der til tider har været ophedede debatter, er de fleste kandidater enige om, at valgkampen har været sober.
Skrevet af Jens Betak
05. juni 2019 15:38

En stor flok mennesker er stimlet sammen foran Godthåbshallen i Nuuk, som normalt er et sted for sportens verden, men i dag er demokratiets hjemmebane.

For dagen i dag er den sidste i en fire uger lang valgkamp.

Uden for hallen har folketingskandidaterne stillet boder op, hvor de snakker med vælgerne og deler kaffe og flag ud i et forsøg på at overbevise de sidste folk til at stemme på netop dem.

Steen Lynge på valgdagen ved Godthåbhallen

Inden for i hallen er der kø til stemmeboksene. I køen står Aaja Chemnitz Larsen, folketingskandidat for Inuit Ataqatigiit, som forsøger at blive genvalgt som en af Grønlands to repræsentanter i Folketinget.

LÆS OGSÅ Folketinget har vedtaget et hav af nye regler for Grønland siden valget i 2015

Hun ser tilbage på en valgkamp, der startede 7. maj, da Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, udskrev valg.

Det er tredje gang, at Aaja Chemnitz Larsen stiller op, og hun mener, at kandidaterne i højere grad har holdt fokus på politik end tidligere.

- Jeg synes faktisk, valgkampen er gået rigtig fint, og den går måske også over i historien som en af de mere sobre valgkampe, der har været, siger Aaja Chemnitz Larsen, inden hun går ind i stemmeboksen.

LÆS OGSÅ I tvivl om hvem du skal stemme på? Mød kandidaterne her

Uden for hallen står Aki-Matilda Høegh-Dam, der er folketingskandidat for Siumut. Hun stiller op til Folketinget for første gang. Hun roser sine konkurrenter og er enig i Aaja Chemnitz Larsens syn på valgkampen.

- Nu har jeg jo ikke stillet op før, men så vidt jeg kan se som tidligere tilskuer, så synes jeg nemlig også, at det har været en rigtig sober valgkamp. Når der har været kritik, har det været kritik på politik og ikke på enkeltpersoner, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Ikke alle er enige

Også Demokraternes Steen Lynge mener, at der har været en konstruktiv debat i løbet af de seneste fire uger, men det er dog ikke alle, der er helt enig med de andre kandidater.

Aleqa Hammond, kandidat for Nunatta Qitornai, mener, at valgkampen har været god, men hun har til tider været utilfreds med sine modkandidater.

- Der har været angreb på mig, men jeg har ikke svaret igen, da jeg mener, at vi skal have fokus på politik og på vores opgaver, siger Aleqa Hammond.

LÆS OGSÅ Grafik: Det laver grønlandske politikere i Folketinget

I en valgdebat på KNR 22. maj stødte Aleqa Hammond verbalt sammen med Siumut-kandidaten Ineqi Kielsen, som sagde:

- Hvis den blå eller den røde blok har brug for de grønlandske mandater efter folketingsvalget, vil der i sidste ende igen blive sagt: ”Køb en grønlænder”.

Replikken var rettet mod Aleqa Hammond, som Ineqi Kielsen kritiserede for at være købt af den danske regering, da hun takkede ja til at blive formand for Grønlandsudvalget i december 2016.

Men i dag er valgdebatterne ovre, og kandidaterne er ved at løbe tør for muligheder for at gøre indtryk på vælgerne.

Folketingskandidaterne fortæller, at de kommer til at stå i boderne uden foran Godthåbshallen, indtil valgstedet lukker klokken 20. Uanset resultatet kommer to af dem til at tage fra hallen i Nuuk til København, hvor de skal repræsentere Grønland indtil det næste folketingsvalg.