Psykolog: Det handler om at skabe tryghed, tillid og tålmodighed

Vi skal alle sammen blive bedre til at tale med børn, der har været udsat for overgreb og vide, hvordan vi skaber rum til, at børnene tør betro sig om deres problemer
Foto © : KNR
21. februar 2018 07:01

Kampagnen Ullut Tamaasa - Hver Dag - er et samarbejde mellem UNICEF og Nakuusa, som kører på sin anden uge og varer seks uger i alt.  Et af kampagnens budskaber er, at når man møder et barn, der har oplevet krænkelser, skal man tænke sig om i samtalen med barnet. 

LÆS OGSÅ Ullut Tamaasa - fokus på at snakke med børn

Denne uges kampagnevideo kommer med konkrete råd til de svære samtaler, som voksne skal tage med børn, der har oplevet overgreb. Psykolog Inuk Borup-Nielsen uddyber rådene og fortæller, at hvis man har mistanke om, at der er sket et barn noget. så har man grund til at spørge. 

Skab rum til den svære samtale

Inuk Borup-Nielsen, der er privat praktiserende psykolog og specialiceret på området, nævner forskellige eksempler på tegn, der kan tyde på, at et barn har problemer.

- De kan måske blive aggressive, skabe sig, vil ikke deltage i noget eller prøver at være på tværs hele tiden. Det kan også være barnet er begyndt at se trist ud eller trække sig ind i sig selv, forklarer Inuk Borup-Nielsen.

Hun lægger vægt på at det i første omgang handler om at skabe et trygt rum for barnet.

- Man kan for eksempel sige til barnet: Jeg har lagt mærke til, at du på det seneste har ændret dig. Hvis du har lyst til at snakke om det, kan du fortælle det til mig, siger Inuk Borup-Nielsen og fortsætter. 

- I den process er det vigtigt at opbygge barnets tillid, for den er blevet misbrugt af en voksen, hvis der er foregået overgreb, siger hun.

LÆS OGSÅ Nakuusa lancerer ny kampagne mod seksuelle overgreb

Husk det er et barn du taler med

Et andet råd handler om, at samtalen skal foregå på barnets præmisser. 

 - Børn kan ikke tale længe som voksne kan. Man kan derfor sørge for der er en leg med i samtalen, som at sidde og tegne eller gå en tur, siger Inuk Borup-Nielsen. 

Hun understreger, at der også er børn, der ikke umiddelbart tør at fortælle om oplevelsen. Derfor er man nødt til at væbne sig med tålmodighed.

 - Vent et par dage og begynd samtalen forfra. Når barnet er begyndt at have tillid til dig og føler sig tryg, så skal barnet nok komme ud med sit budskab, siger hun. 

Du kan se videoen på Nakuusas Facebookside. 

LÆS OGSÅ I aften samler NAKUUSA ind til kampen mod overgreb

Hvis du er voksen, og har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen og har behov for samtale, kan du ringe til 141. Børn og unge kan ringe om hvad som helst på telefonnummer 134.