Tilsynsrapport Det halter med alkoholloven i Tasiilaq

Alkohollovgivningen sejler i Tasiilaq, hvor samtlige beværtninger og butikker havde forseelser, står der i en tilsynsrapport. Ejeren af en af byens beværtninger erkender sit ansvar og melder om opstramninger, men kritiserer samtidig rapportens kvalitet.
Foto © : KNR
09. januar 2018 09:06

I juli var Departementet for Sundhed på et uanmeldt tilsynsbesøg i Tasiilaq og bygderne for at tilse de værtshuse og butikker, der har tilladelse til at sælge alkohol. Det skrev Sermitisiaq.AG i sidste uge.

I begyndelsen af december sendte tilsynsmyndigheden sin rapport til Kommuneqarfik Sermersooq og rapporten meldte om overtrædelse af alkoholloven på samtlige af de besøgte steder.

Særligt var det ifølge rapporten værtshusene 'Klubben' og 'Diskotek/krostuen' i Tasiilaq, der stod for de største overtrædelser.

LÆS OGSÅ Islandsk succes med alkoholforebyggelse skal bruges i Grønland

Blandt andet vurderede tilsynet, at flere gæster var under 18 år, og at der blev solgt alkohol til de mindreårige gæster. Derudover bemærkede tilsynet, at gæsterne var synligt berusede og der var sovende gæster i lokalerne.

I forlængelse af tilsynsrapporten skal kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq tage stilling til om de forskellige beværtninger og butikker skal have lov til at beholde deres alkoholbevilling.

Men inden da har værtshusejerne dog ret til at komme med deres kommentarer til situationen. Og det har ejeren af 'Diskotek/krostuen' i Tasiilaq, Mike Nicolaisen, der er direktør i Arctic Wonderland Tours benyttet sig af.

LÆS OGSÅ Åbningstider og afskærmning udskyder behandling af alkohollov

I et svar til kommunen anerkender Mike Nicolaisen, at beværtningen har et ansvar.

- Arctic Wonderland Tours tager anklagerne meget alvorligt. Der bliver gjort yderligere tiltag og forbedringer af eksisterende reglementer, for at der ikke bliver serveret for mindreårige, skriver han.

Blandt tiltagene er forbedring af dørvogteren, forbedret forebyggende opførsel, bedre samarbejde med politi og socialvagt og ugentlige møder, der løbende skal følge op på de nye tiltag.

LÆS OGSÅ Supermarkedskæder i protest mod ny alkohollov

Men i svaret fra værtshusejeren sår han samtidig også tvivl om flere af tilsynets vurderinger, som for eksempel vurderingen af gæsternes alder og beruselse.

Departementet for Sundhed har ikke ønsket at kommentere den kritik.