Kommuneqarfik Sermersooq: Plejeforældre får mere - men det er ikke nok

De økonomiske omkostninger ved at være plejefamilie får en del af skylden for, at der mangler plejeforældre. Alligevel bruger kommunerne ikke de muligheder de har for at hæve vederlaget, siger Naalakkersuisoq. Men det er ikke korrekt, siger formanden for børne og familierådet i Kommuneqarfik Sermersooq.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Aviâja Kilime
09. januar 2019 17:54

Det koster for mange penge, at være plejefamilie i forhold til, hvad man modtager i vederlag fra kommunen. Sådan lød et af argumenterne om manglen på plejeforældre sidste uge i Qanorooq.

Men kommunerne benytter sig ikke af den mulighed de har for at hæve vederlaget for plejeforældre til børn med særlige behov, lød svaret fra naalakkersuisoq for sociale anliggender mandag i Qanorooq.

- Vi holder naturligvis altid øje, hvor mange i kommunerne benytter muligheden for at forhøje vederlaget med 50 eller 100 procent, og når ikke engang dette benyttes, synes jeg at man nu opsøger forhindringer, på trods af at den eksisterende mulighed ikke engang benyttes, siger Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Stor mangel på plejeforældre i Qeqqata Kommunia

Men det passer ikke, udtaler formanden for børne- og familieudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq, Uju Petersen.

- Det er ikke korrekt. I Kommuneqarfik Sermersooq benyttes muligheden. Den er blevet brugt i 10-15 procent af sagerne, vi har benyttet muligheden efter lovgivningen 25 gange sidste år, siger han.

Plejeforældre modtager hver måned 5.028 kr. ekslusive mad- og tøjpenge for et plejebarn. Og på trods af muligheden for at hæve vederlaget, så er det stadig for lidt, mener Uju Petersen.

- Vederlaget er for lavt og der skal laves en lovændring, siger han.

Ved den seneste bekendtgørelse om vederlag til plejefamilier fra 2017 blev det blandt andet foreslået at plejevederlaget skulle forhøjes til 8000 kroner om måneden. Men det blev ikke godkendt og i stedet blev vederlaget hævet med 1.000 kroner til de nuværende 5.028 kroner.

LÆS OGSÅ Inunnik ujaasinerit marluk aallarteruttorput