Grønland møder Norge i åbningskamp: Det bliver ikke meget større

Det grønlandske kvindelandshold er havnet i samme gruppe som de forsvarende verdensmestre - og det er med blandede følelser, forklarer landstræner Anders Friis.
Torsdag blev spændingen udløst ved middagstid, da det stod klart, at kvindelandsholdet skal spille mod de forsvarende verdensmestre. Foto © : Foto: KNR
Skrevet af Anders Rytoft
07. juli 2023 08:02

Ønsket gik i opfyldelse. 

Landsholdsspillerne Najaaja Lyberth og Andrea Heilmann håbede begge på at komme i gruppe med Norge, når de skal være med til verdensmesterskaberne i kvindehåndbold senere i år. Og sådan blev det. Det står klar efter gårsdagens lodtrækning, som fandt sted ved middagstid i den svenske by Göteborg.  

- Det bliver meget spændende at møde et hold, som vi har fulgt på tæt hold. Det næste bliver forberedelserne, siger Andrea Heilmann. 

Landsholdsspiller Andrea Heilmann i sekunderne før forløsningens øjeblik. Foto © : Foto: KNR

Rina Lorentzen istemmer:

- Det er mere spændende, end jeg havde forventet. Vi skal spille mod verdensmestrene med Nora Mørk og Oftedal (Stine Bredal Oftedal, red.). 

Et andet niveau

På spørgsmålet om landstrænerens umiddelbare reaktion på lodtrækningen, svarer Anders Friis: 

- Vi skal møde Norge, som nok er favorit til at vinde VM, i deres åbningskamp. Det bliver noget af en opgave, men samtidig bliver det en kæmpe oplevelse. Det er lidt med blandede følelser. 

Ikke desto mindre er det kampen mod Norge, han glæder sig mest til.

- At møde Norge på deres hjemmebane i deres åbningskamp bliver ikke meget større. Den oplevelse glæder jeg mig sindssygt meget til. 

Det er ikke fordi, at landstræneren ligefrem frygter kampen. Men, siger han:

- Vi går ikke ind og regner med, at vi skal vinde sådan en håndboldkamp. Det handler om at få oplevelsen og æren i behold og kæmpe for flaget. Det er nogle af de værdier, der er vigtige for os.

Foruden Norge er Grønland kommet i gruppe med Korea og Østrig. Og selvom Grønland på papiret er et bedre hold end Østrig, så forventer landstræneren, at det ikke bliver nogen let kamp. Faktisk tværtimod. 

- Jeg ved godt, at vi er rangeret højere end Østrig, men vi har set dem spille på Færøerne. De har flere professionelle spillere på europæisk topniveau. Vi må bare sige, at det er nogle hold, som har nogle andre forudsætninger og spiller på et andet niveau.  

Det er anden gang i historien, at det grønlandske kvindelandshold skal spille VM, som i år bliver afholdt i Danmark, Sverige og Norge i november og december. 

VM-grupperne

Gruppe A: Sverige, Senegal, Kina, Kroatien

Gruppe B: Montenegro, Paraguay, Cameroon, Ungarn 

Gruppe C:  Norge, Østrig, Grønland, Korea

Gruppe D: Frankrig, Island, Angola, Slovenien 

Gruppe E: Danmark, Chile, Serbien, Rumænien

Gruppe F: Tyskland, Iran, Japan, Polen

Gruppe G: Brasilien, Spanien, Kasakhstan, Ukraine

Gruppe H: Holland, Congo, Argentina og Tjekkiet