Der skal surfes hurtigt i Kapisillit

Onsdag har Kapisillit som den første bygd fået adgang til 4G og konceptet Mobile First, som Tele-Post skal i gang med at udrulle i hele landet, når testperioden i Kapisillit slutter om en måneds tid eller to.
Skrevet af Merete Lindstrøm
04. maj 2018 10:53

KNR var med, da Tele-Post´s direktør, bestyrelsesformand og nogle medarbejdere, samt en delegeation fra Ericsson skød projektet i gang i Kapisillit onsdag med bygdens beboere.

Vittus Lukassen vil bruge nettet til at snakke med venner og familie ude i verden

- Når internetsignalet i huset blev for dårligt, så var jeg nødt til at være lige ved vinduet for at bruge det, så jeg glæder mig til at kunne slappe af, mens jeg surfer på nettet, siger Vittus Lukassen, som bor i Kapisillit.

- Det nye netværk betyder bedre kvalitet, når man taler i telefon og ikke mindst bedre internet. Her i Kapisillit får man som de allerførste i landet mulighed for at teste det hurtigere internet, siger Tele Posts administrerende direktør, Kristian Reinert Davidsen, som byder velkommen til arrangementet på skolen. Størstedelen af bygdens beboere er mødt frem til kaffe, kage og uddeling af de små modemmer, der skal bruges til at logge på 4G netværket.

Nogle af børnene løber rundt og kigger nysgerrigt på de små kasser med modemmer, der ligger klar på bordet. Andre er optaget af en skærm, hvor youtube hurtigt søges frem.

Bestyrelsesformand for Tele Post Stine Bosse står og griner lidt af, at det er en sydkoreansk musikvideo, der er interesse for.

Bestyrelsesformand for Tele-Post Stine Bosse 

For hende handler det ikke kun om Netflix og Facebook, selvom det er en stor del af det at få hurtigere internet.

- Nu står vi på en skole, og jeg håber, at det her kan gøre noget godt for denne her skole. Altså at man kan få andre materialer og lettere tilgængelighed i forhold til at vise film og bringe verden tættere på slet og ret, siger Stine Bosse

og lige netop den del er vigtig for Vittus Lukassen.

- Det bliver spændende at afprøve det. At kunne tale med familiemedlemmer, der bor længere væk, mens man kigger på dem. Det er det, man glæder sig til, fortæller han.

LÆS OGSÅ Søkabelarbejde kan give langsommere internet syd for Nuuk

Med det nye trådløse 4G vil 92 procent af befolkningen i løbet af det næste års tid få adgang til højhastighedsinternet. I Nord -og Østgrønland hvor man stadig kun har satellitforbindelse vil nettet ikke være lige så hurtigt, men man vil stadig få trådløst 4G, så hastigheden forbedres i takt med satellitterne.

LÆS OGSÅ Bygder kan se frem til hurtigere internet næste år