Bygder kan se frem til hurtigere internet næste år

13 byer og en enkelt bygd får fra i dag mulighed for at få internet, der er mere en dobbelt så hurtig som før. Men i bygderne må man altså vente med at kaste sig ud i internettets bølger og surfe med den nye hastighed. For der mangler stadig en del arbejde før bygderne kommer med. Det forventes dog at blive i 2018, siger TelePost.
Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
11. december 2017 13:30

Målsætningen fra TELEPOST lyder på at 92 procent af befolkningen skal have de samme internetprodukter som tilbydes i Nuuk og Qaqortoq.

I dag blev det opfyldt for 80 procent af befolkningen, da 14 bosteder i alt nu får de høje internethastigheder.

De sidste 12 procent i målsætningen dækker blandt andet bygderne på vestkysten.

- I forhold til bygderne har vi et stort projekt, der handler om at lave 4G-løsninger i alle bygder. Og det vil betyde, at de også vil kunne komme op på høje internethastigheder, fortæller Arnakkuluk Jo Kleist, der er kommunikationsdirektør i TelePost.

LÆS OGSÅ Bygder uden internet

I forbindelse med at oprette 4G-forbindelser i bygderne skal udstyret udskiftes fra fastnet til trådløst, som kan klare de højere hastigheder.

Arbejdet med det begynder til næste år.

I 2018 skal radiokæden fra Uummannaq til Upernavik også forlænges. Det var egentlig planen, at det skulle være afsluttet i år, men på grund af en meget sne- og stormfyldt sommer er arbejdet forsinket til næste år.

Det betyder, alt i alt at bygderne på vestkysten og Upernavik først kommer med på højhastighedsinternettet næste år.

LÆS OGSÅ Arktiske lande bør satse på stabilt internet

I Qaanaaq-området og på østkysten må man dog stadig se langt efter forbedringer på internethastighederne.

For selvom indførelsen af 4G internet i hele landet også vil gælde Øst- og Nordgrønland, så er der stadig en begrænsning på satellitterne, der leverer internettet og derfor kan det ikke kaldes internetforbedringer, siger Arnakkuluk Jo Kleist.