FÆRØERNE Der er gået fisk i vigtig fiskerireform

Flertallet under den færøske fiskerireform vakler og det er et problem for regeringen.
Foto © : Begemot/Flickr Commons
06. december 2017 00:24
Versionist Erna Lynge

Det er dog for tidligt at tale om nyvalg, men det vil under alle omstændigheder være et nederlag for regeringen, hvis reformen ikke går igennem, vurderer en journalist fra færøske Kringvarp Føroya.

LÆS OGSÅ Regeringskrise på Færøerne

Det har vist sig at være særdeles svært at finde flertal for en fiskerireforme på Færøerne.Først opstod problemerne internt i det socialdemokratiske regeringsparti, hvor to medlemmer valgte at trække støtten til forslaget, fortæller Beinta Løwe, der er journalist på Kringvarp.

- Det har man på en eller anden måde fået bearbejdet, så i hvert fald det ene af medlemmerne vil stemme for, mens det andet ikke vil udtale sig. Nu er det så Framsókn der er lidt lunkne ved forslaget, så det ser ud til at problemerne med forslaget fortsætter.

LÆS OGSÅ Politisk krise på Færøerne fortsætter

Møder ny modstand

Koalitionspartiet Framsókn gør blandt andet knuder over at reformen vil give kvoter til nogle bestemte områder med lav aktivitet.

Og det er Framsókn særdeles utilfredse med og de vil ikke udtale sig om hvor vidt de vil stemme for, når forslaget kommer til andenbehandling på fredag.

Det sår tvivl om flertallet bag reformen og det er et problem, for de nuværende fiskeritilladelser udløber til nytår.

Om det så i sidste ende kan betyde, at regeringen må udskrive valg. Det er stadig for tidligt at sige, siger Beinta Løwe.

LÆS OGSÅ Færøsk udenrigsminister bliver væk fra konference i protest

Men det vil være en falliterklæring for koalitionen, der netop gik til valg på at ændre på fiskeriet og som har arbejdet med loven i to år.

Derfor vil det være særdeles uheldigt for dem, hvis det ikke bliver vedtaget og spørgsmålet er hvad der vil ske, hvis de ikke får det vedtaget, for er regeringen overhovedet funktionsdygtig, hvis de ikke kan få deres største sag vedtaget. Andenbehandlingen af fiskerireformen er fredag.