Varemangel i Nordgrønland: - Der bliver udsolgt med det samme

Hver vinter bliver skibstransporten med varer til Nord- og Østgrønland midlertidigt stoppet på grund af isforholdene. Men en borger i Upernavik mener, at den tilbagevendende vareknaphed bør håndteres bedre.
I Grønland findes der 64 bosteder med en Pilersuisoq-butik, og i alt har Pilersuisoq 67 forretninger fordelt over hele landet. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
05. maj 2025 16:00

Når Hans Mattaaq fra Upernavik går på indkøb om vinteren, bliver han ofte mødt af lange, tomme hylder i Pilersuisoq.

– Allerede i februar kunne vi mærke, at varerne var ved at slippe op. Det er pålæg som ost, æg og helt almindelige madvarer, siger Hans Mattaaq.

Det kan nemlig være svært at få varer på kysten om vinteren - og særligt nogle varer bliver revet ned fra hylderne. Og det er til stor frustration for borgerne, fortæller Hans Mattaaq. 

Det er ikke usædvanligt, at varerne slipper op i Nordgrønland om vinteren, hvor skibstransporten ikke kan nå frem på grund af is. KNI’s varedirekør, Jeppe Jensen, bekræfter, at der hvert år opstår udfordringer i forsyningen til Upernavik. 

Dårligt vejr giver forsinkelser

I stedet benyttes Air Greenlands fly, når KNI ikke kan få forsyninger frem til Pilersuisoq-butikkerne med skib, fortæller Jeppe Jensen.

– I seks måneder om året sejler fragtskibet ikke til Upernavik. Vi bruger flytransport som en del af løsningen, men i år har dårligt vejr forsinket leverancerne, siger Jeppe Jensen.

Det sikrer, at nogle varer stadig kan nå frem – men flytransporten er dyr, og det kan mærkes i priserne hos forbrugerne.

– Indtil fragtskibet igen kan sejle med varer, har vi en aftale med Air Greenland om at reservere plads i deres fly til transport af nødvendige varer, siger Jeppe Jensen, der tilføjer, at det ærgrer KNI, når borgerne bliver mødt med tomme hylder.

Udvalget passer ikke til os

Men selvom der kommer fly med varer til Upernavik om vinteren, fortæller Hans Mattaaq, at han sjældent ser varerne i butikken. De bliver nemlig revet ned fra hylderne med lynets hast.

– Der kommer godt nok varer med fly, men jeg har aldrig set dem i butikken. Jeg når det aldrig. Når der lander en levering, er der nogle få personer, der handler stort, og så bliver der udsolgt med det samme. Så selvom der kommer flyleverancer, får vi andre ikke noget, siger han.

Særligt friske grøntsager er sjældent at finde, tilføjer han. 

– Vi ser aldrig grøntsager. Måske er de kommet, men Pilersuisoq har ikke leveret et udvalg, der passer til os her i Upernavik.

Hans Mattaaq er ikke i tvivl om, at mangel på andre varer også opstår, uden man nødvendigvis lægger mærke til det.

– Jeg holder selv øje med nogle bestemte varer. Men jeg er sikker på, at andre varer, som jeg ikke selv bruger, også bliver udsolgt, uden at jeg bemærker det.

Logistikchef i KNI, Jeppe Jensen, bekræfter, at der ikke findes en konkret løsning på de tilbagevendende forsyningsproblemer i de mere isolerede bosteder.

Han fortæller, at KNI for nogle år siden undersøgte muligheden for at importere varer fra USA, men at man valgte at fortsætte med europæiske leverandører, fordi transportvejen fra USA var for dyr.