Landslægen: Risiko for at hiv-smitte kan stige igen

Der er blevet indberettet 213 smittede personer i årenes løb. Der er ikke taget højde for om de indberettede fortsat bor i landet, udrejst eller afgået ved døden. Sidste år blev der registreret fem nye tilfælde af hiv-smitte i Grønland.
Det oplyser landslæge Paneeraq Noahsen, som samtidig advarer om, at der stadig er høj forekomst af seksuelt overførte sygdomme – især blandt unge.
– Der er derfor risiko for, at antallet af hiv-smittede igen kan stige, siger hun.
Derfor understreger Paneeraq Noahsen, at det er vigtigt at bruge beskyttelse.
– Kondomer er en enkel og effektiv måde at beskytte sig selv og sin partner på – både mod seksuelt overførbare infektioner og uønsket graviditet, siger hun og forstætter:
- Derfor vil jeg opfordre alle til at tage ansvar for deres egen og deres partners seksuelle sundhed og bruge kondom hver gang. Kondomer er lettilgængelige og kan hentes gratis i sundhedsvæsenet.
Tilbyder tests til alle
Gennemsnitsalderen for de nye tilfælde i 2024 er 40,8 år.
Ifølge embedslægen ses der et svagt fald i antallet af nye tilfælde over årene, men tallene er små og påvirkes nemt af tilfældigheder:
– Når antallet af nye hiv-tilfælde er lavt, kan selv få tilfælde ændre billedet. Det gør det svært at drage sikre konklusioner om, hvorvidt der reelt er tale om en nedgang, forklarer hun.
Sundhedsvæsenet tilbyder hiv-test til alle, der ønsker at blive testet. Ved fund af hiv bliver der gennemført kontaktopsporing, hvor den smittedes seksuelle kontakter tilbydes test og rådgivning.
Det første tilfælde af hiv i Grønland blev registreret i 1985.