Foto: Julia Manzerova/Flickr Creative Commons

Der blev fanget 33 procent flere laks sidste år end kvoten tillod 

På grund af fejl i registrering af rapportering er det først nu, man har det retvisende tal for hvor meget laks, der blev fanget sidste år. Og det er en del højere, end hvad kvoten tillader.

Kvoten for laksefiskeri er på 30 tons, men de sidste tal fra Fiskerilicenskontrollen, GFLK, viser, at der er blevet fanget mere end 40 tons i 2018. 

Det er 33 procent mere end det tilladte.

LÆS OGSÅ Fritidsfiskere skal have licens til laksefiskeri

Årsagen til, at man ikke fik lukket ned for fiskeriet, da kvoten var opbrugt, er fejl i rapporteringen. Og det er uheldigt, mener KNAPK.

- Det er ærgerligt, at fejl i registreringen er skyld i, at der er fisket mere, end hvad kvoterne tillader. Det kan få konsekvenser for fiskerne i år, siger direktør i KNAPK, Tønnes Bethelsen.

Den aftale, som Grønland har lavet med NASCO (North Atlantic Salmon Conservation Organization) sidste år er, at Grønland må fiske 30 tons laks årligt i tre år. Fangsten må ikke eksporteres og er altså kun til internt forbrug i landet.

Der står også i aftalen, at hvis der fiskes for meget ét år, så fratrækkes det næste års kvote.

Hvis Naalakkersuisut respekterer aftalen, betyder det, at kvoten for laks i år bliver omkring 20 tons i stedet for de oprindelige 30.

LÆS OGSÅ Forbud mod kommerciel fangst af laks i 12 år

Det samme skete i 2016. Året før blev der fanget 12 tons for meget, og det resulterede i, at kvoten blev reduceret fra 45 til 32 året efter. 

Selvstyret oplyste 1. marts, at 585 ud af 790 licenshavere til laksefangst ikke havde rapporteret deres fangst, og at de ikke kunne få fornyet licensen, før det var sket. Men det var altså en fejl i registreringen. Faktisk er der aldrig rapporteret så flittigt, som der blev sidste år, understreger Tønnes Berthelsen.

- Vi er meget stolte over, at indrapporteringen har forbedret sig så meget på så kort tid, siger han. 

Det var først i 2018, at man indførte rapporteringspligt for fritidsfangere. KNAPK har i den forbindelse kørt en oplysningskampagne, hvor de har besøgt store dele af kysten, og kampagnen fortsætter i år. 

I dag oplyser Fiskerilicenskontrollen, at der kun mangler indrapportering fra omkring 80 licenshavere. På erhvervslicenserne er indrapporteringen tredoblet i 2018 i forhold til året før. 

LÆS OGSÅ Fritidsfiskere skal have licens til laksefiskeri

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt