Forbud mod kommerciel fangst af laks i 12 år

Fisker- og Fangerorganisationen KNAPK har indgået en aftale med The Atlantic Salmon Federation og The North Atlantic Salmon Fund om, at fortsætte det gældende forbud mod kommerciel fangst af laks i hele 12 år - frem til 2029.
Foto © : Ingrid Taylar/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
30. maj 2018 07:22

KNAPK underskrev aftalen 24. maj ved lakseorganisationernes møde på Island. Det skete efter 12 måneders forhandlinger.

Aftalen, der skal sikre at så mange laks som muligt vender tilbage til nordamerikanske og europæiske lakseelve, har været gældende i en årrække.

Det er den aftale, der gør at der ikke foregår kommerciel indhandling til fabrikker her i Grønland. Derimod er fangst af laks til privat brug samt salg på brædtet tilladt, helt som laksefiskeriet foregår i dag.

LÆS OGSÅ Derfor sælger vi norsk laks

Økonomisk konsulent i KNAPK, Tønnes Kaka Berthelsen, fortæller til KNR, at aftalen indbringer 1,9 millioner kroner om året til KNAPK. Beløbet er en kompensation for ikke at drive kommercielt laksefiskeri.

- Det er penge som fiskerne kan ansøge til om medfinansiering til fiskerirelaterede investeringer, fortæller Kaka Berthelsen.

Den 12-årige aftale kan opsiges hvert tredje år, og skal, før den træder i kraft, godkendes af Naalakkersuisut, understreger KNAPK.

LÆS OGSÅ Laksefiskeriet begynder den 15. august