Den største ishylde i hele Arktis er knækket

 Arktis’ største ishylde er i Nordøstgrønland. Nedbrydningen af den er faktisk ikke så overraskende, siger professor fra GEUS.
Siden 1999 har ishylden mistet 160 kvadratkilometer. Et område, der er næsten dobbelt så stort som Manhattan i New York. Arkivfoto Foto © : Terry Feuerborn/Flickr Creative Commons
14. september 2020 11:25

Den største ishylde i Arktis er i Nordøstgrønland. Den er knækket og nedbrydningen af ​​den ser ud til at være tiltagende.

Det oplyser De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

- Det er faktisk ikke så overraskende at se det brud i år, siger professor Jason Box fra GEUS til KNR.

- Vi så allerede nogle store revner, der formede sig for seks år siden, og hvert år har isen knækket yderligere. Det er de to sidste somre, hvor det har været meget varmt, der har fremskyndet kælvingen, siger han.

Hvad er en ishylde?

En ishylde er en stor masse af is, der flyder på havet, men stadig sidder fast på gletsjeren.

Den opstår, hvor en gletsjer eller isplade flyder ned til en kystlinje og ud på havoverfladen.

Ishylder findes kun i Antarktis, i Grønland, Canada og det russiske arktis. 

En ishylde er en stor masse af is, der flyder på havet, men som stadig sidder fast på gletsjeren.

Ved hjælp af satellitbilleder kan forskerne måle de forandringer, der sker på ishylden i Nordøstgrønland, når smeltesæsonen slutter.

Hæver øjenbrynene

Ishylden, som nu er knækket, ligger ved en gletsjer, der hedder Nioghalvfjerdsfjorden Gletsjer. De nyeste tal viser, at de tabte områder de sidste to år begge år oversteg 50 kvadratkilometer.

Det overrasker heller ikke Jason Box' kollega på GEUS, Niels J. Korsgaard. 

- Når man observerer dele af en ishylde, der knækker af, hæver man lige øjenbrynene. Men med den udvikling, der er i øjeblikket i Arktis, så er der også den erkendelse, at det er det, man må forvente, siger han.

For temperaturerne i Arktis stiger hurtigere end det globale gennemsnit.

- Der er mere varme i havene og luften til at smelte bunden og overfladen af ​​ishylderne, og de stadigt tyndere ishylder har lettere ved at brække af, siger han. 

Somre er varmere end gennemsnittet

Jason Box er enig. De sidste to somre har været varmere end gennemsnittet. 

- Nordøstgrønland er en koldere og mere istidsagtig del af Grønland. Det her sted vågner typisk langsomt, men de sidste to somre har det været to grader varmere end gennemsnittet, og vi har set meget afsmeltning, siger Jason Box.

Siden 1999 har ishylden mistet 160 kvadratkilometer. Et område, der er næsten dobbelt så stort som Manhattan i New York.