Den nye lufthavn i Nuuk er forsinket

Coronasmitte i projektet og nye krav til landingsbanen gør, at den nye lufthavn først åbner i 2024.
Lufthavnen skulle have stået klar i 2023, men den er blevet udskudt til efteråret 2024. Foto © : Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
30. august 2021 12:04

Lufthavnsprojektet i Nuuk er forsinket.

Lufthavnen skulle have stået klar i 2023, men den er blevet udskudt til efteråret 2024.

Lufthavnspakken

* Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter, så de kan blive landets nye atlantlufthavne.

* Til at starte med var der sat i alt 3,6 milliarder kroner af til at bygge de tre lufthavne. Men det bliver dyrere.

* En redegørelse fra Naalakkersuit fastslår, at der skal pumpes 900 millioner kroner ekstra i lufthavnsbyggerierne i Nuuk og Ilulissat. Qaqortoq er ikke medregnet. 

* Der bygges en ny regional lufthavn i Qaqortoq med en landingsbane på 1500 meter.

Kilde: KNR

Det skriver Kalaallit Airports i en pressemeddelelse.

- Vi er ærgerlige over, at lufthavnen bliver forsinket til 2024. Vi er klar over, at det kan have nogle konsekvenser for de virksomheder, som lige nu forbereder sig på åbningen.

LÆS OGSÅ Lufthavnsbyggeriet: Hver gang vi bruger en krone på asfalt, kunne den have gået til socialområdet

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at undgå denne situation, men særligt covid-19 situationen har præsenteret projektet for en række uforudsete udfordringer, som desværre har gjort det umuligt at holde den oprindelige tidsplan, siger den administrerende direktør i Kalaallit Airports, Jens Lauridsen.

Smitte blandt ansatte

I slutningen af maj og starten af juni i år begyndte smitten at sprede sig blandt de ansatte i lufthavnsbyggeriet i Nuuk.

Her måtte Munck Gruppen, som står for arbejdet med landingsbanen, lade deres medarbejdere gå i karantæne og sætte arbejdet på pause.

Det har ifølge Kalaallit Airports bremset arbejdet med anlæggelse af landingsbanen, blandt andet fordi, at Munck Gruppen kun kan sætte asfalt i sommerperioderne.

- Særligt i løbet af sommeren 2021 har det været vanskeligt at nå de nødvendige milepæle i byggeriet, da et større antal specialister og medarbejdere hos leverandørerne blev forhindret i at rejse til Nuuk på grund af Covid-19, skriver Kalaallit Airports.

LÆS OGSÅ Munck om corona i Nuuk: Vi har ikke været synlige nok

- Deres opgave var at intensivere en række centrale, sæsonbetonede opgaver. Det har eksempelvis forskudt forarbejder til asfaltering, der udelukkende kan foretages i et tidsvindue på få måneder i sommerhalvåret.

Desuden er der kommet nye krav til lufthavnsbyggeriet. Det gælder eksempelvis nye krav til centerbanelys og indflyvningslys fra luftfartsmyndighederne.

Kort sagt, så er det altså på grund af corona og nye krav fra myndighederne som forsinker arbejdet med et år.

- Det er ikke kun en enkelt af disse ekstraopgaver, men den samlede sum af hændelser, som har været udslagsgivende for, at byggeriet ikke kunne nå afgørende milepæle indenfor sommerhalvåret 2021. Det har i sidste ende desværre gjort det nødvendigt at udskyde afleveringen af den nye lufthavn i Nuuk til 2024, siger Jens Lauridsen.

900 millioner kroner dyrere

Naalakkersuisut redegjorde i juni for, at lufthavnsbyggerierne i Nuuk og Ilulissat kommer til at koste 900 millioner kroner ekstra.

Det betyder, at Grønland skal ud og optage lån, for at få byggeriet til at køre rundt.

Når det største anlægsprojekt i Grønlands historie bliver næsten en milliard kroner dyrere, skyldes det især to ting: Der er øgede omkostninger til anlæg og bygninger på grund af øget krav fra myndigheder. Det er især miljøkrav og skærpede krav fra Trafikstyrelsen.

Og så er det lufthavnsbygningerne, der bliver dyrere end beregnet.

Ifølge Kalaallit Airports, så kan den nye lufthavn i Nuuk fuldføres inden for de nuværende budgetter og med de ekstra 900 millioner kroner.