Demokraterne: Vi vil hellere sidde ved bordet

Atassut afviser ikke medlemskab af den Nordatlantiske gruppe, mens Demokraterne vil søge direkte indflydelse i udvalg og nævn.
Skrevet af Noah Mølgaard
30. august 2011 09:30

Demokraterne holder fast ved at de ikke har valgt rød eller blå blok. Men de vil ikke melde sig ind i Den Nordatlantiske Gruppe, hvis de skulle få et mandat i Folketinget.

- Vi mener at der er andre mulighed for at få indflydelse i Folketinget, siger Ane Lone Bagger, der stiller op for Demokraterne til Folketingsvalget.

- Vi mener, at Den Nordatlantiske Gruppe kun har haft ringe indflydelse i beslutningerne i den snart forgangne valgperiode. Vi vil hellere have direkte medlemskab i Udenrigspolitisk nævn og side direkte med ved bordet, når der bliver drøftet sikkerhed og beredskab i arktis og de internationale spørgsmål, der vil dukke på i forbindelse med oliejagten, siger Ane Lone Bagger til KNR.

Men hun vil ikke afvise et samarbejde med Den Nordatlantiske Gruppe efter valget, men afviser på forhånd medlemskab af gruppen.

Atassut er ikke så afvisende som Siumut og Demokraterne.

- Vi vil gerne undersøge hvilke fordele man kan høste ved medlemskab af Den Nordatlantiske Gruppe. Men vi kan ikke på forhånd sige, at vi vil være en del af gruppen, siger Hans Lyberth, der stiller op til Folketingsvalget for Atassut.

Det er spørgsmål om selvstændighed, som Atassut vil have undersøgt.

- Den Nordatlantiske Gruppe vil have selvstændighed i Grønland hurtigst muligt, mens vi hellere vil tage os god tid og først undersøge hvilke områder, der skal være i orden inden vi begynder at snakke om selvstændighed, siger Hans Lyberth.