Demokraterne kræver flere permanente anstaltspladser

Demokraterne kræver flere permanente pladser i anstalterne. Det skal være med til at få flere domsfældte hurtigere bag lås og slå.
Demokraterne mener, at det er på tide, at staten opretter flere permanente pladser i anstalterne. Det siger Malene Vahl Rasmussen (D), som også er formand for Familie- og Sundhedsudvalget i Inatsisartut. Foto © : KNR
21. september 2020 06:25

Det er ikke en holdbar løsning at etablere en midlertidig anstalt for at nedbringe ventetiden til en anstaltsplads for domsfældte.

Det siger Malene Vahl Rasmussen fra Demokraterne, der er formand for Familie- og Sundhedsudvalget i Inatsisartut.

I stedet bør staten, som er ansvarlig for justitsområdet i Grønland, oprette langt flere permanente pladser til afsoning hos domsfældte.

Venteliste i Kriminalforsorgen

 

Personer der venter på at afsone deres dom, opholder sig i ni byer og fire bygder her i landet.

 

Af dem er:

  • 25 dømt for sædelighedskriminalitet (heraf 15 mod børn under 15 år)
  • 21 dømt for voldssager
  • 13 dømt for lov om euforiserende stoffer
  • 5 dømt for tyveri, berigelseskriminalitet og lignende.


Kilde: Kriminalforsorgen i Grønland

- Det er ikke første gang, vi ser, at ventelisterne bliver så lange. Og kan det virkelig være rigtigt, at det er nødvendigt med en midlertidig anstalt? Her bør den danske regering sørge for, at der er tilstrækkeligt med pladser, siger Malene Vahl Rasmussen.

I øjeblikket venter 65 personer på landsplan på en af landets 154 anstaltspladser. 

Ud af de 65 er 25 personer dømt for seksuelle overgreb, heraf 15 personer for seksuelle overgreb mod børn.

Det har fået folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit til at foreslå, at den danske regering opretter midlertidige anstaltspladser.

Venteliste er et velkendt problem

Problemet med ventelister til at afsone en dom i anstalterne er langt fra ny.

De seneste 10-15 år har ventelisten svinget op og ned. I 2013 rundede listen 354 personer på ventelisten til at afsone en dom i en anstalt.

De lange ventelister har tre gange - i 2007, 2009 og 2013 - ført til, at Kriminalforsorgen har taget bygninger i brug i Kangerlussuaq som midlertidig anstalt. Det gælder for eksempel Hotel Umimmak, som har fungeret som gitterly for domsfældte to gange.

LÆS OGSÅ Minister om venteliste: Problematisk, at seksualforbrydere går frit rundt

Både Grønland og Danmark kæmper dog med at rekruttere nok uddannet personale til hennholdsvis anstalter og fængsler. Noget, som længe har været et velkendt problem, siger Malene Vahl Rasmussen.

- Med hensyn til personale har situationen altid været kritisk herhjemme. Vi mangler rigtig mange anstaltsbetjente, men det er statens ansvar at uddanne tilstrækkelig personale. 

Hun tilføjer, at Grønland også skal være behjælpelig med at rekruttere og uddanne flere til opgaven.

Den danske justitsminister Nick Hækkerup og Naalakkersuisut er i dialog om at finde flere anstaltspladser, oplyser Justitsministeriet til KNR.